НОВИНИ

Столичният общински съвет промени наредбата за прием в детските градини

Тя вече ще дава предимство на децата, които живеят в близост до детската градина, и на братята и сестрите. Освен това местата за хронично болни деца в една група се намаляват. От следващата година ще се въведе като предимство и уседналост от над две години по подобие на приема в първи клас.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:41, 14.02.2019
Чете се за: 01:00 мин.
Още

Една от най- важните промени днес - ако детето живее в административния район на детската градина, то вече ще получава не една, а две точки в класацията за място. Тези две точки ще се прибавят към точките, които то вече има за постоянен или настоящ адрес в столицата. Целта е децата да остават в най-близката до тях градина.

Албена Игнатова, майка: По принцип е много по-добре и ако няма корупция ще е супер.Че ние имаме в близост до нас детска градина, но не ни я взеха. Живеем в Борово, детето ми е на детска градина в Дианабад.
Славка Спилкова,баба: Ами, чудесно, ако това се осъществи би било добре за всички.
;

С друга промяна едната точка за братята и сестрите, които едновременно посещават градина се вади от социалните критерии и се мести в общите, където квотата деца е по-голяма - 70 % срещу 30 и така шанса братята и сестрите да са заедно става по-голям.

Албена Игнатова, майка: Едно е да заведеш и двете деца в една детска градина, едно е да прекосиш София от единия край до другия, по-удобно е и за децата.

Дава се и допълнителна точка за децата на родители, които работят или са студенти, за да се подкрепи тази група хора. Заради недоволството, че се вадят фалшиви документи за болести на децата, квотата за хроничноболни са намалява от 5 на 3 деца в група.

;

За тях вече ще се изисква и решение на ТЕЛК. От 3 на 2 пък пада броя на децата със специални образователни потребности. Промените в наредбата важат от 18 март за кампанията, която тече в момента. За следващата година обаче в правилата ще влезе и уседналостта.

Тодор Чобанов, зам. кмет на Столична община: Над две години ще носи максималните три точки.Това е по подобие на модела за първи клас.

И още - изработва се нов софтуер и се подготвя райониране- всяка градина да има свой прилежащ район.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева участва в​ Конференция за мир и сигурност в Близкия изток
Екатерина Захариева участва в​ Конференция за мир и сигурност в Близкия изток
Румен Порожанов: Над 60 млн. литра е износът на вино от България
Румен Порожанов: Над 60 млн. литра е износът на вино от България