НОВИНИ

Столичният зоопарк навършва 130 години

Началото e положено от цар Фердинанд, който бил известен със страстта си към природата. В парка Врана той събрал внушителна колекция от животни и растения. Наложило се тя да бъде преместена на по-голяма площ - така през 1888 се създава Царската зоологическа градина в близост до днешната Борисова градина.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
19:45, 13.05.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

Годината е 1912-а. Първият индийски слон на зоопарка все още е във Врана и оре царската градина. Градът е в очакване на преместването му в новия слонарник. Той обаче отказва да върви.

Катерина Зарева - еколог в Зоологическа градина - София: За него са сковали специална клетка и е пренесен от впряг от 6 тежковозни коне. Женската е минала пеша по жълтите павета.

В дните за посещение на новия зоопарк шестима стражари пазели реда - толкова голям бил интересът. В онези дни гледачите били наричани зверовъди. Ролята им се оказва ключова в най-драматичния момент на зоопарка - по времето на Втората световна война. Бомби разрушават много от постройките. В търсене на храна директорът заедно с малкото останали зверовъди обикалят улиците за убити коне и волове. В дните, когато месото не достига, се налага да застрелват някои от тревопасните животни.

Катерина Зарева - еколог в Столична зоологическа градина: Това са били тежки моменти за гледачите тогава, защото е трябвало да решат кои животни да използват за храна на хищниците.

60-те и 70-те години колекцията от животни нараства, и Княжеската градина се оказва тясна за зоопарка.

д-р Станчо Матевски - директор на Зоологическата градина (АРХИВ): ИК на Градския народен съвет реши тя да бъде преместена на нова територия и да се оформи като съвременен истински зоопарк.

Голямото преместване в полите на Витоша през 1984 г. е истинско събитие.

Катерина Зарева - еколог в Столична зоологическа градина: Слоницата Савитри, минавайки с клетката през софийските булеварди си е отчупвала с хобота клони от околните дървета.

От немски цирк с влак на гара Пионер пристига и слоницата Зита.

Катерина Зарева - еколог в Столична зоологическа градина: Тя пристига с една коза, с която са приятели още от Германия и я следва навсякъде. И един човек е водил козичката, пък Зита послушно я е следвала.

Именно заради постоянното присъствие на слонове в историята на зоопарка, той се превръща и в негов символ. Камилата Пешо обаче, вече на достолепна възраст има свое мнение по въпроса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Скатов е първият веган в света, изкачил шестия по височина връх
Атанас Скатов е първият веган в света, изкачил шестия по височина връх
Френски гражданин от чеченски произход е нападателят от Париж
Френски гражданин от чеченски произход е нападателят от Париж