НОВИНИ

Столично училище получи националния флаг от кампания на БНТ и МОН

Националният флаг като символ на кампанията на БНТ и образователното министерство - "Забравената история за Стилияна" получи 68 СОУ в столичния квартал Дружба. "Забравената история за Стилияна" изважда от архивите историята на момичето, което създава българското знаме. От 24 май видеоурокът на БНТ за Стилияна Параскевова става част от учебната програма във всички средни училища. Заедно с него всяко училище ще получи и българското знаме като символ на гордост и национален патриотизъм.

bnt avatar logo
от Цанка Николова
17:46, 19.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:27 мин.
У нас

Браилското знаме, извезано през 1876 година от 14-годишната Стилияна Параскевова. В миналото то никога не е влизало в бой. Днес прототипът на националния флаг се пази строго в хранилището във Военно-историческия музей.

Диян Стаматов, зам.-министър на образованието: "Това е българският символ и според мен той трябва да се уважава, да го има във всяка една класна стая, във всяко едно училище, не само на празник, но и в делник. Разбира се, има хора, които ще кажат това е прекалено патриотично, но всъщност точно това ни липсва, за да сме духовни".
;

За историята на българския трибагреник не се споменава в учебниците. Екип на БНТ попадна случайно на историята за създателката на знамето. За първи път тя беше излъчена на 3 март. Без колебание Министерството на образованието подкрепи идеята този видеоразказ да стане част от учебната програма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-добра диагностика за хората с редки болести
По-добра диагностика за хората с редки болести
Оланд потвърди, че самолетът на Egyptair се е разбил в Средиземно море
Оланд потвърди, че самолетът на Egyptair се е разбил в Средиземно море