Всеки опит за подкопаване на демокрацията в която и да било страна членка на НАТО е „неприемлив“. Това заяви днес генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг по повод първата годишнина от опита за преврат в Турция, извършен от предполагаеми последователи на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен, предаде Асошиейтед прес.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО
Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО © БТА

Столтенберг отдаде почит пред паметта на загиналите близо 250 души, участвали в осуетяването на преврата. Той похвали турските граждани, които излязоха по улиците преди една година, за да се изправят срещу този „ужасен акт“ и да защитят правителството и демократичните институции.

Йенс Столтенберге, генерален секретар на НАТО: Все още си спомням шока, който изпитах, когато видях щетите, нанесени на сградата на парламента от бомбардировките на пучистите.

Днес в Турция се отбелязва точно една година от опита за военен преврат в нощта на 15-и юли 2016 г.

Турция отбелязва година от опита за преврат

Турция отбелязва година от опита за преврат

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че Турция не се е отказала от членство в Европейския съюз, но даде да се разбере, че не смята присъедин...

Гьокче специално пред БНТ: Това не беше военен преврат, а пуч

Гьокче специално пред БНТ: Това не беше военен преврат, а пуч

В специално интервю за БНТ Н. пр. Сюлейман Гьокче, посланик на Турция в България, направи равносметка за събитията от 15-и юли 2016 г., точно една год...