НОВИНИ

Столтенберг поздрави Северна Македония за успехите по пътя към евроинтеграция

Днешното заседание на Северноатлантическия съвет в Скопие е най-силното политическо потвърждение за пълноправното членство в НАТО на Република Северна Македония. Това заяви премиерът Зоран Заев на заседанието, което се провежда в Скопие под председателството на генералния секретар на Пакта Йенс Столтенберг.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
16:18, 03.06.2019
Чете се за: 00:37 мин.
По света

Йенс Столтенберг поздрави Северна Македония за успехите по пътя към евроатлантическа интеграция, за смелостта и решителността да реши проблема с името.

Той посочи, че ползите от членството в НАТО вече са видими -инвестициите в страната тази година са нараснали три пъти. Куражът се отплаща, сигурността води до просперитет, подчерта Столтенберг.

Йенс Столтенберг, генерален секретар на НАТО: Благодарение на големите усилия на определени личности, а някои от тях днес са тук, вие градите по-добро бъдеще за вашата страна, като допринасяте за регионалната и трансатлантическа сигурност и осигурявате суверенитета и просперитета на Северна Македония.

Домакинът Зоран Заев посочи, че след поканата за членство е достигнат ръст на БВП от 5,5%, има спад на безработицата със 7,5 на сто, заплатите са нараснали с над 6%, а инвестициите са достигнали рекорд от 625 милиона евро.

Генералният секретар на Алианса пристигна в Скопие от Тирана, където снощи се стигна до сблъсъци с ранени между полиция и опозиционни демонстранти, които се опитаха да нахлуят в парламента.

Йенс Столтенберг отхвърли насилието и призова за диалог за превъзмогване на политическата криза в Албания. С подобна реакция излезе и американското посолство в Тирана.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Неканен гост: Алигатор нахлу в кухнята на домакиня от Флорида
Неканен гост: Алигатор нахлу в кухнята на домакиня от Флорида
Порой отнесе част от къщите в хасковското село Голямо Асеново
Порой отнесе част от къщите в хасковското село Голямо Асеново