НОВИНИ

Стопаните в село Белозем вече умъртвиха домашните си прасета

От днес служителите на агенцията по безопасност на храните започват проверки в личните стопанства на хората в 20 километровата надзорна зона. Целта е да се установи дали стопаните са умъртвили доброволно домашните си прасета. Срокът за това изтече в петък. Ако собствениците не са спазили предписанията на агенцията, ветеринарните власти ще започнат принудителна евтаназия на животните. Очаква се днес да започне евтаназията на 8000 прасета от свинекомплекса в силистренското село Ветрен. В Свищов епизоотичната комисия обяви бедствено положение заради трудностите по умъртвяването на прасетата в свинекомплекса в село Българско сливово. Там се отглеждат 17 000 прасета. В същото време стопаните в село Белозем вече умъртвиха домашните си прасета.

bnt avatar logo
от М. Хубинова, Д. Рочев
13:04, 05.08.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
Иван Тачев, кмет на село Белозем: Къде с ропот, къде с кавги, къде с недоволство, масово се изклаха животните.

Очаква се скоро да започнат проверките по дворовете дали стопаните са ликвидирали прасетата си.

Иван Тачев, кмет на село Белозем: Ако евентуално ветеринарните служби започнат такива, надявам се да протече всичко нормално и дай Боже да не открият никъде незаклани животни.

От днес властите предвиждат да въведат забрана за туристи в района на хижа Здравец, където бяха открити заразени с африканска чума диви свине.

Д-р Камен Янков, директор на ОД на БАБХ Пловдив: Ще са неприятни и непопулярни мерките, които ще вземем , но до ликвидирането на заболяването и на приносителите диви прасета - ще забраним достъпа до района. Ще бъде забранен за почиващи и за туристи. Тези, които живеят там, няма как да ги ограничим да се приберат по домовете си.

За живеещите в селата под хижа Здравец и вилните зони ще има специален пропускателен режим. Ще се проверяват автомобилите за нелегално транспортиране на месо от диви свине.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бдения в САЩ след двете масови стрелби
Бдения в САЩ след двете масови стрелби
Петър Илиев:Цената на тока на свободната борса застрашава националната сигурност
Петър Илиев:Цената на тока на свободната борса застрашава националната сигурност