COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Стопаните в село Белозем вече умъртвиха домашните си прасета

От днес служителите на агенцията по безопасност на храните започват проверки в личните стопанства на хората в 20 километровата надзорна зона. Целта е да се установи дали стопаните са умъртвили доброволно домашните си прасета. Срокът за това изтече в петък. Ако собствениците не са спазили предписанията на агенцията, ветеринарните власти ще започнат принудителна евтаназия на животните. Очаква се днес да започне евтаназията на 8000 прасета от свинекомплекса в силистренското село Ветрен. В Свищов епизоотичната комисия обяви бедствено положение заради трудностите по умъртвяването на прасетата в свинекомплекса в село Българско сливово. Там се отглеждат 17 000 прасета. В същото време стопаните в село Белозем вече умъртвиха домашните си прасета.

от М. Хубинова, Д. Рочев
13:04, 05.08.2019
Чете се за: 00:33 мин.
У нас
Иван Тачев, кмет на село Белозем: Къде с ропот, къде с кавги, къде с недоволство, масово се изклаха животните.

Очаква се скоро да започнат проверките по дворовете дали стопаните са ликвидирали прасетата си.

Иван Тачев, кмет на село Белозем: Ако евентуално ветеринарните служби започнат такива, надявам се да протече всичко нормално и дай Боже да не открият никъде незаклани животни.

От днес властите предвиждат да въведат забрана за туристи в района на хижа Здравец, където бяха открити заразени с африканска чума диви свине.

Д-р Камен Янков, директор на ОД на БАБХ Пловдив: Ще са неприятни и непопулярни мерките, които ще вземем , но до ликвидирането на заболяването и на приносителите диви прасета - ще забраним достъпа до района. Ще бъде забранен за почиващи и за туристи. Тези, които живеят там, няма как да ги ограничим да се приберат по домовете си.

За живеещите в селата под хижа Здравец и вилните зони ще има специален пропускателен режим. Ще се проверяват автомобилите за нелегално транспортиране на месо от диви свине.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бдения в САЩ след двете масови стрелби
Бдения в САЩ след двете масови стрелби
Петър Илиев:Цената на тока на свободната борса застрашава националната сигурност
Петър Илиев:Цената на тока на свободната борса застрашава националната сигурност