Стотици дойдоха да се сбогуват с убития в Украйна журналист Павел Шеремет

Стотици местни жители и журналисти дойдоха днес да изразят почитта си към известния журналист Павел Шеремет, загинал при бомбен атентат срещу автомобил в украинската столица тази седмица, предаде Асошиейтед прес.

от БТА
преди 4 години
Чете се за: 00:46 мин.
По света
Стотици дойдоха да се сбогуват с убития в Украйна журналист Павел Шеремет

На възпоменателната церемония, която се състоя в Киев, дойдоха журналисти от Украйна и Русия.
44-годишният Павел Шеремет ще бъде погребан в Беларус, в родния си град Минск, в събота.
Убийството му в центъра на Киев в сряда разтърси медийната общност в Украйна.

Роденият в Беларус Шеремет предизвика раздразнението на властите в Беларус и Русия, преди да се премести в Украйна с аргумента, че там има по-малко пречки пред независимата журналистика, отбелязва Асошиейтед прес.
Властите обещаха да проведат цялостно и бързо разследване, но не са съобщавали конкретна версия за убийството.

"Тези, които са го направили - нищо добро не ги чака нито в този, нито в другия живот", каза заместник главният редактор на радио "Ехото на Москва" Евгений Бунтман, който беше дошъл от Москва. "Това беше чудовищен удар, но ние трябва да запазим спомена жив, винаги да имаме Паша пред себе си и да се държим за ръка с него, за да не ни надвие страхът и да не предадем себе си."

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова осъди убийството на Шеремет и призова украинските власти да привлекат под отговорност виновните за престъплението, се казва в разпространено от централата на организацията изявление, цитирано от ТАСС.

"Осъждам убийството на Павел Шеремет и призовавам властите в Украйна да приложат всички необходими мерки за разследването на това престъпление. Важно е за интересите на свободата на словото и свободата на информацията виновните за убийството на Шеремет да бъдат привлечени под отговорност", заявява Бокова.

Топ 24
Най-четени