НОВИНИ

Стотици почетоха паметта на загиналите при боевете на връх Шипка

Стотици деца, младежи и възрастни изкачиха днес пеша, с велосипедни колони и с автомобили подходите към историческия връх Шипка, за да почетат паметта на загиналите в епичните августовски боеве за свободата на България преди 140 години и да участват в националните тържества по повод годишнината от Шипченската епопея.

bnt avatar logo
от БТА
16:32, 26.08.2017
Чете се за: 01:06 мин.
У нас
стотици почетоха паметта загиналите боевете връх шипка

Преди 140 години на това място се решава изходът на Руско-турската война и съдбата на България. От тогава всяка година, вече поколения наред хиляди хора изкачват върха, за да отдадат почит на онези, на които дължим свободата си. Това каза в словото си на връх Шипка президентът Румен Радев. Той посочи, че тъкмо от тук през август миналата година е започнала предизборната му кампания, тъй като това е свято място, което ни обединява като народ, вдъхва сила, достойнство и вяра. По думите му българските опълченци по безапелационен начин са показали какво е да служиш със себеотрицание и саможертва на българската кауза.

;

Всички ние, българите, трябва да следваме техния пример, макар да знаем, че днес времената са други, посочи президентът. По думите му новите времена носят пред себе си нови предизвикателства, но ние сме тук отново, за да почетем заедно храбреците, които със своя анонимен подвиг отстояха прохода Шипка - онази врата, през която мина българската свобода.

Държавният глава участва днес в тържественото отбелязване на 140-годишнината от Шипченската епопея. Той се включи в туристическия поход до връх Шипка, прие почетния строй на Националната гвардейска част и положи венец пред Паметника на свободата.

;

По-късно днес президентът ще се срещне с кмета на Габрово - Таня Христова. В 20,50 часа държавният глава ще приеме почетния строй на Националната гвардейска част на площад "Възраждане" в Габрово и ще произнесе слово.

В официалната церемония на връх Шипка участва и председателят на Народното събрание Димитър Главчев, който по-рано днес присъства на литургия в храм-паметника "Рождество Христово" в град Шипка и се включи в похода към върха.

Заупокойната молитва за загиналите в боевете отслужи Великотърновският митрополит Григорий. В официалната церемония, наред с президента и председателя на народното събрание, участваха дипломати, народни представители, областни управители, кметове на общини, общественици.

Националното дружество "Традиция" изпълни атрактивна възстановка на шипченските боеве.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Примирие в Донбас за началото на учебната година
Примирие в Донбас за началото на учебната година
Срещата на първите дами на България и Франция (СНИМКИ)
Срещата на първите дами на България и Франция (СНИМКИ)