Политически емисари със списъци следят всеки изселник да се качи и автобусите да тръгнат пълни


Четири автобуса само от един от кварталите на Бурса в Турция потеглиха за България тази сутрин. Стотици български изселници ще се приберат в България, за да гласуват и да видят роднините си. Политически емисари организират пътуванията, имат списъци с имена на хора, които трябва да бъдат качени на автобусите, разказаха те пред БНТ. График на тръгване, стриктна организация, агитационни есемеси по телефоните - така протичат дните преди изборите в града с най-много български изселници.

Изключително стриктна организация сред българските изселници е създадена в Бурса. Десетки автобуси дневно тръгват от града за България. Седем са местата в Бурса, откъдето тръгват автобусите - това са предимно големите изселнически квартали - Кестел, Йълдъръм, Йенибалар, Гюрукле, Хюриет... Повечето изселници пътуват за Кърджали, Крумовград, Бенковски и селата в региона, откъдето са родом и където ще гласуват.

Автобусите се организират от политическа сила. Има политически емисари със списъци. В списъците са имената на живеещите в даден квартал.

Автобусите се попълват според списъците.

Тази сутрин наш екип беше в Милет махала, в която живеят около 60 000 изселници.

От махалата тръгнаха тази сутрин в 7 ч. четири автобуса за България. Повечето хора казаха, че пътуването до България е безплатно и използват възможността да се видят с роднините си в родината. Така хем ще гласуват в България, хем ще се видят с приятели и познати.

Казват, че не знаят кой плаща за пътуването. Двама души, които признаха пред нас, че са от политическа партия, наблюдаваха изселниците - всеки да се качи в определения автобус. Всеки от емисарите има списъци с имената и данните на изселниците и следи автобусите да потеглят пълни.

В организацията на автобусите се включват и местните районни кметове и управи в града.

Изселници показаха пред екипа ни и агитационни есемеси, които са получавали през последните дни, да гласуват за определена политическа сила.

В Бурса право на глас имат 50 000 изселници. Очакванията на изселническите организации са автобусите да успеят да изпратят в България между 10-21 000 души от Бурса, тъй като в града има само 8 секции, които не са достатъчни, за да могат всички желаещи да гласуват в тях.


Тази година за предсрочните парламентарни избори тук са подадени 19 000 заявления - в цяла Турция, което е най-много в сравнение с всички подадени заявления от чужбина. На президентските избори гласуват 6 000 души. Сега се очаква активността да е двойно по-висока.

- Вие сега за България ли отивате?

- Да.

- А там роднини ли ще видите, или ще гласувате, или ще ги съчетаете и двете?

- Ще гласуваме там.

- А ще видите ли роднини?

- Разбира се.

- Просто отиват хората да се видят със своите роднини, разбираш ли...

- Да ги съчетаят?

- Да. Използваме автобусите са безплатни.

- Безплатни са.

- Да.

- А кой плаща билета, знаеш ли?

- Не.

- Ще гласувате ли там?

- Разбира се.

- Колко път ти предстои в часове?

- Зависи. От границата.

- Според теб, ще има ли проблем на границата?

- Чуват се такива работи, ама не знам. Надявам се, че няма да има, демократична страна. Европейска страна. Ако има, значи срамота е. Ще гласувам, разбира се.

- А ще си видите ли роднините?

- Ще видим и роднините. Отпуска сме, да.

- Докога?

- До 10-и.

- Ти ли си плащаш за пътуването, или някой плаща? Как е уредено?

- Това не знам, сега ще видим.

- А там си имате адрес и там ще гласувате?

- Да, да в Кърджали. Майка лятото си е там, зимата си е тука, така е. Просто хем за гласуване, и майка ще отидем, да си видиме града.

- Пътуването безплатно е, нали?

- Да.

- Кой го плаща?

- Еми кой...