НОВИНИ

Стотици хиляди демонстрираха пробуждането на турската опозиция

Лидерът на турската опозиция събра няколкостотин хиляди души в Истанбул в края на своя „Поход за справедливост”, тръгнал от Анкара на 15 юни. Това бе протест срещу вкарването в затвора на един от своите депутати.

bnt avatar logo
от БГНЕС
07:25, 10.07.2017
Чете се за: 01:16 мин.
По света
стотици хиляди демонстрираха пробуждането турската опозиция

Многохилядно множество се събра в неделя вечерта на митинг в Истанбул по случай завършването на 25-дневния „Поход на справедливостта“, организиран от турската опозиционна Републиканска народна партия (РНП).

Кемал Калъчдароглу, лидер на Народнорепубликанската партия Ние ще разбием стената на страха. Последният ден от похода ни е ново начало. Живеем в ерата на диктатурата.

Още в следобедните часове десетки хиляди се бяха събрали за митинга на основната опозиционна партия в Истанбул - очаквано най-големият протест в страната от няколко години насам.

Демонстрантите преминаха към крайбрежния квартал в Малтепе в азиатската част на града за събитието, което отбеляза края на 450-километровия Поход на справедливостта.

Кемал Кълъчдароглу / БТАКемал Кълъчдароглу, лидер на Народнорепубликанската партия, стартира безпрецедентното пътуване на 15-ти юни от столицата в знак на протест срещу ареста на един от своите депутати. Кълъчдароглу инициира събитието, след като депутатът на неговата партия Енис Берберолу, бивш журналист, беше осъден на 25 години затвор по обвинение в изтичане на класифицирана информация във вестник.

Властите не пречеха явно на похода, като полицията осигуряваше безопасността през време на протестния марш. Турската полиция тази седмица задържа шестима заподозрени членове на „Ислямска държава“, планирани бомбен атентат по време на митинга. Но РНП каза, че това е рутинна операция и не е свързана с правосъдието.

Председателят на опозиционната Партия на националистическото движение Девлет Бахчели предупреди партийните си поддръжници, че са възможни всякакви провокации и каза, че офисите на неговата партия ще бъдат затворени в събота и неделя.

Кемал Кълъчдароглу привлече към марша си хиляди опозиционно настроени на президента Реджеп Ердоган хора. Тази безпрецедентна за Турция инициатива се изля в най-голямата опозиционна демонстрация след протестното движение от 2013 г. Според РНП, в неделната вечер са се събрали над два милиона души.

;

Такъв брой хора, макар непотвърден, успяваше да събере само президентът Ердоган на своите митинги.

Опозицията в Турция осъжда авторитарната политика на държавния глава, особено след като получи зелена светлина чрез референдум през април да укрепи своите правомощия и чрез чистки след опита за преврат преди една година: оттогава около 50 хиляди души са били арестувани и повече от 100 хиляди уволнени или отстранени от работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Елен Герджиков: Палежът на крана пред НДК застраши човешки животи
Елен Герджиков: Палежът на крана пред НДК застраши човешки животи
Съдът остави в ареста побойниците от Асеновград
Съдът остави в ареста побойниците от Асеновград