Протести избухнаха в различни градове в Украйна заради липса на парно

Протести избухнаха в различни градове в Украйна заради липсата на отопление в сезон, когато температурите падат рязко. Стотици хиляди украинци остават на студено, училища и детски градини бяха принудително затворени, а болници работят в ограничен режим. Голям протест е планиран днес и в Киев.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
преди 1 година
Чете се за: 00:48 мин.
По света

В протест срещу липсата на парно в Кривой рог местни жители се опитаха да окупират местната газова компания, а в град Смела в Централна Украйна недоволни блокираха подстъпите на града.

Жителка на Смела: В апартаментите ни е 8-9 градуса. Какво да правим с малките деца?

В болницата, която беше затворена заради ниските температури, сестрите се топлят с бутилки гореща вода. Подобна е ситуацията и в детските градини.

Валентина Олинюк, директор на детска градина: Децата ги завиваме с по две одеала. На всяко даваме и пластмасова бутилка гореща вода, за да се топли. Пуснали сме и електрически радиатори в спалнята и в игралната зала.

В тежка ситуация без отопление са около 1 милион души в най-малко 6 града, сред които Кривой рог и Херсон. В Смила и Шепетовка е обявено извънредно положение. Училища и болници временно не работят.

До кризата се стигна, след като държавната газова компания "Нафтогаз" отказа да подпише нови договори за доставка на гориво с 22 топлоенергийни централи, които не са си платили дълговете за газ. Това отложи началото на отоплителния сезон. Ситуацията се усложни и след като цените на синьото гориво на вътрешния пазар от 1 ноември бяха увеличени с повече от 20%. Ново повишение се очаква и от 1 декември.

Кризата с парното вероятно ще създаде допълнителни вътрешнополитически проблеми за президента Порошенко в Украйна, която е на прага на кампанията за президентски избори. Днес се очакват нови протести заради липсата на парно пред централата на "Нафтогаз" в Киев.

Предложения за "Събитие на седмицата" - 24 февруари - 1 март
Минали анкети
Топ 24
Най-четени