НОВИНИ

Протести избухнаха в различни градове в Украйна заради липса на парно

Протести избухнаха в различни градове в Украйна заради липсата на отопление в сезон, когато температурите падат рязко. Стотици хиляди украинци остават на студено, училища и детски градини бяха принудително затворени, а болници работят в ограничен режим. Голям протест е планиран днес и в Киев.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
11:30, 14.11.2018
Чете се за: 00:48 мин.
По света

В протест срещу липсата на парно в Кривой рог местни жители се опитаха да окупират местната газова компания, а в град Смела в Централна Украйна недоволни блокираха подстъпите на града.

Жителка на Смела: В апартаментите ни е 8-9 градуса. Какво да правим с малките деца?

В болницата, която беше затворена заради ниските температури, сестрите се топлят с бутилки гореща вода. Подобна е ситуацията и в детските градини.

Валентина Олинюк, директор на детска градина: Децата ги завиваме с по две одеала. На всяко даваме и пластмасова бутилка гореща вода, за да се топли. Пуснали сме и електрически радиатори в спалнята и в игралната зала.

В тежка ситуация без отопление са около 1 милион души в най-малко 6 града, сред които Кривой рог и Херсон. В Смила и Шепетовка е обявено извънредно положение. Училища и болници временно не работят.

До кризата се стигна, след като държавната газова компания "Нафтогаз" отказа да подпише нови договори за доставка на гориво с 22 топлоенергийни централи, които не са си платили дълговете за газ. Това отложи началото на отоплителния сезон. Ситуацията се усложни и след като цените на синьото гориво на вътрешния пазар от 1 ноември бяха увеличени с повече от 20%. Ново повишение се очаква и от 1 декември.

Кризата с парното вероятно ще създаде допълнителни вътрешнополитически проблеми за президента Порошенко в Украйна, която е на прага на кампанията за президентски избори. Днес се очакват нови протести заради липсата на парно пред централата на "Нафтогаз" в Киев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британското правителство се събира да обсъди проектоспоразумението за Брекзит
Британското правителство се събира да обсъди проектоспоразумението за Брекзит
САЩ дават на Чехия 500 млн. евро отстъпка при покупката на изтребители F-35
САЩ дават на Чехия 500 млн. евро отстъпка при покупката на изтребители F-35