НОВИНИ

​Стотици миряни и духовници изпратиха митрополит Калиник

Стотици миряни и духовници изпратиха във Враца митрополит Калиник в последния му земен път. За траурната церемония пристигна делегация на Светия Синод, начело с патриарх Неофит. Днес митрополитите от Светия синод определиха за наместник на Врачанския престол Старозагорския митрополит Киприян, който бeше викарен епископ на Калиник и познава добре Врачанската епархия. Той ще организира избора на новия врачански владика.

bnt avatar logo
от БНТ
17:44, 28.12.2016
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Каноничният ритуал на опелoто на Врачанския митрополит Калиник се проведе в митрополитския храм "Свети Николай" и беше ръководен от Негово светейшество българския патриарх Неофит в съслужение с висши духовници.

Митрополит Калиник, със светското име Димитър Райчев Александров, се посвещава на Бога от 16-годишна възраст и служи на Христовата вяра в продължение на 7 десетилетия в най-трудните времена за църквата по време на тоталитаризма и последвалия разкол.

Негово светейшество Неофит - патриарх Български и митрополит Софийски: Той беше обичан от своето паство и високо ценен от събратята си в Светия Синод. Ще го запомним като човек със силен и твърд характер, със собствен стил, ревностен и всеотдаен в своите трудове.
Архимандрит Антим, протосингел на Видинска митрополия: Да се преклоним пред неговото служение, подвиг, дело и отдаденост, които извърши в земния си път в името на БПЦ и в частност на Врачанската епархия.
Илия Борисов: Всички ще скърбим за него, защото беше голям човеколюбец.

На днешното си извънредно заседание Светият синод избра наместник на овдовелия врачански митрополитски престол. Това е Старозагорският митрополит Киприян, който през последните 15 години беше викарен епископ във Враца.

Александра Карамихалева, отдел "Връзки с обществеността" на Светия Синод: В неговите правомощия са да управлява епархията до избора на нов Врачански митрополит и да организира провеждането на изборите.

Врачанският митрополит Калиник бе погребан в притвора на катедралния храм "Свети Николай", където бе служил на Бога в продължение на 42 години като архиерей. Днес община Враца обяви ден на траур в негова памет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Преброяване на снежинките и отличниците
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Преброяване на снежинките и отличниците
Малък самолет се разби на плаж в Тенерифе
Малък самолет се разби на плаж в Тенерифе