НОВИНИ

Стотици нови лица за първи път попадат във френския парламент

Изборен триумф за партията на френския президент Макрон, крах за досега управлявалите социалисти и рекордно ниска избирателна активност - това е развръзката след първия тур на парламентарния вот във Франция. Центристката формация Република напред и съюзници получават над 32 на сто подкрепа или до 445 от общо 577 места в Националното събрание. Традиционната десница Републиканците имат 21,5 процента, Националният фронт - малко над 13 на сто, радикалната левица Непокорна Франция - 11. Социалистите губят цели 200 места в парламента с 9,5 на сто от гласовете. Традиционните партии призоваха избирателите след една седмица на втория тур да подкрепят съперниците на Макрон, за да се избегне монополизация на властта. На балотаж в неделя отиват първите двама и всеки получил над 12,5 процента на първия тур в съответния избирателен район.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
17:51, 12.06.2017
Чете се за: 01:21 мин.
По света

Очертаващото се прекрояване на политическата карта на Франция е сравнимо с промяната от 1958-ма, когато Шарл де Гол дава началото на Петата република. Стотици нови лица за първи път попадат във френското национално събрание за сметка на ветерани от целия политически спектър. Според наблюдатели сега най-големият риск за новите фаворити е главозамайването от победата, засега само изборна. По-голямото предизвикателство са предстоящите реални реформи.

Дайте му шанс - този аргумент на привържениците на Макрон получи по-голям от очаквания отклик и сега новоизбраният президент вероятно ще има всички лостове да провежда своята политика. Тя включва бюджетни икономии от 60 милиарда евро за следващите пет години, съкращение на 120 хиляди души в обществения сектор, реформа на трудовия пазар и пенсионната система.

Катрин Барбару - преходен председател на партия "Репубрика напред": Изборът на гласувалите за нашите кандидати има ясно значение - те искат действията, предприети от Еманюел Макрон след избирането му за президент, да продължат.

Партията на Макрон повтаря собствения му мълниеносен възход в течение на само година. Сянка върху изборния триумф хвърля ниската избирателна активност- едва 48,7 на сто при над 57 през 2012-а.

Франсоа Бароен - дясна партия" Републиканците": Процентът негласували, невиждан от 1958-ма, е доказателство за пукнатините във френското общество. Те намериха силно изражение на първи тур на президентските избори и сега не са забравени, изтрити или остарели.

Лидерът на крайната десница отдаде слабото представяне на Националния фронт също на слабото участие, но и на избирателната система.

Марин льо Пен - лидер на Национален фронт: Катастрофалното неучастие поставя под въпрос избирателната ни система, която оставя милиони наши сънародници извън изборните бюра и без представителство в парламента.

Най-много жертви на "вълната Макрон" дадоха социалистите. Сред елиминираните са партийният лидер Жан-Кристоф Камбаделис, неуспелият президентски кандидат Беноа Амон, бивши министри като Елизабет Гигу.

Жан-Кристоф Камбаделис - лидер на Социалистическата партия на Франция: Първият тур на парламентарните избори е белязан от безпрецедентно поражение за левицата като цяло и най-вече за Социалистите.

За крайната левица ниското участие доказва липсата на подкрепа за плановете на президента. Всички основни партии призоваха да се гласува след седмица срещу прекомерната концентрация на власт. От Република напред увериха, че няма да има погазване на алтернативни възгледи и обещаха респект към малцинствата в дебатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва Пловдив чете
Започва "Пловдив чете"
Обновяват градската среда в Благоевград с 13 милиона лева
Обновяват градската среда в Благоевград с 13 милиона лева