НОВИНИ

Стотици се включиха в детското откриване на Българското европредседателство

Те имаха възможност да научат повече за ЕС с помощта на новите технологии. Събитието беше открито от министър Лиляна Павлова и еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
19:57, 06.01.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

Децата имаха възможност да направят първи стъпки в програмирането в над 10 работилници. Десислав Миленкова учи петокласници как да създадат първата си компютърна игра.

Десислава Миленкова - учител: Целта е всъщност наистина да бъдат запалени и вдъхновени да продължат да го правят. Защото това е детско програмиране, но то след това продължава с желание да програмират и да продължават да се занимават с Информационните технологии и информатиката.
Ева Каменова - ученик: Ние учим неща, които са лесни за нас, все още и се опитваме да ги овладеем. Искам с това да се занимавам и ми е интересно.

България е трета в Европа и десета в света по брой програмисти, каза еврокомисарят по цифрова икономика и общество. Според Мария Габриел с детското откриване на председателството, страната ни излъчва много положителен сигнал.

Мария Габриел - еврокомисар по цифрова икономика и общество: България благодарение на младите хора - казва, започваме от днес да пишем историята на успеха на българското председателство. То се пише и от младите хора, а това е успеха на България и успеха на Европа.

Министърът на Българското председателство Лиляна Павлова каза, че бъдещето е в дигиталния свят, а децата са нашият капитал.

Лиляна Павлова - министър на Българското европредседателство: Вярвам, че през тези прекрасни, млади деца даваме най-добрия, най-истинския атестат на Българското председателство. ЕС и България, като част от него и неговото бъдеше, е бъдещето за тези деца.

6 от най-активните деца в работилниците бяха избрани за посланици на Българското председателство. Те ще посетят европейските институции през следващите 6 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До минус 40 градуса паднаха температурите на места в САЩ
До минус 40 градуса паднаха температурите на места в САЩ
30-годишен алпинист загина при изкачване на връх Вихрен
30-годишен алпинист загина при изкачване на връх Вихрен