НОВИНИ

Стотици се включиха във велопоход в столицата

Над 500 велосипедисти излязоха днес в столицата. Инициативата е част от кампанията ",Аз карам велосипед, последвай ме", която има за цел да популяризира карането на колело като начин на придвижване в града. В кампанията участват над 30 популярни личности, сред тях - спортисти, актьори, певци и журналисти.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:19, 09.04.2017
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Велопоходът стартира от храм-паметника "Св. Александър Невски" и продължи до Южния парк.

Анатоли Илиев, организатор: "Вярваме, че само по този начин може да предизвикаме столичани да слязат от автомобилите и да карат екологично и да се движат с екологията".

Васил Йосифов от четири години не кара кола в града. Използва този веломобил, който сглобява сам. Рамката е от старо Балканче. Превозното средство на три колела се задвижва с батерии, има и педали.

Васил Йосифов: ,,Какво е предимството спрямо автомобила? Първо - цената на бензина. Второ - удоволствието от така нареченото тихо каране, който го опита повече не се връща към друго".
;

Други пък днес се качиха за първи път на колело.

"Много беше приятно, още повече беше затворен и целия град за нас. Бихте ли заменили автомобила с колело? Ако има условия в града, бих."
Димитър:,,Кои са най-големите препятствия за колоездачите в София? Предполагам липсата на велоалеи".
Стайко: ,,В кварталите трябва да се обезопасят и като цяло малко повече да се ограмотят шофьорите".

Проучвания доказват предимствата на колелото в големия град. Ако шофирате един час в задръстване, средната ви скорост ще е 10 км/ч, ако използвате колело може да се движите два пъти по-бързо. Освен това на едно паркомясто могат да се поберат 20 колела.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Във Вършец протестираха срещу лошото състояние на пътищата
Във Вършец протестираха срещу лошото състояние на пътищата
Бебе почина от морбили в Пловдив
Бебе почина от морбили в Пловдив