НОВИНИ

Страната ни се нуждае от нов изследователски кораб

България се нуждае от нов изседователски кораб за нуждите на Института по океанология във Варна. Единственият плавателен съд, който се ползва сега, е близо 40 годишен, силно амортизиран и през 2022 г. ще бъде спрян от движение.

bnt avatar logo
от Нивелина Няголова
13:38, 24.08.2019
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Изследователският кораб „Академик" прави всяка година десетки експедиции. Данните, които океанолозите събират, са част от ангажиментите на страната ни към Европейската комисия за мониторинг на Черно море.

проф. Снежана Мончева, директор на Института по океанология: Ние сме длъжни да правим това и изследователският кораб е едно от задължителните средства, което ни дава възможност да изпълняваме тези ангажименти. Нито един проект не предлага перо „поддръжка на кораб".

Всяка година БАН отпуска 70 000 лева за поддръжка, но те покриват едва една трета от необходимите ремонти. често по време на плаване нещо на кораба се разваля.

Мариян Чолаков, капитан на кораб „Академик": Нещата вървят в посока ремонти, които са наложителни, за да поддържа корабът документите и да може да плава. Но всичко си има край и този кораб ще има някакъв край, така че трябва да се мисли за закупуването на нов кораб.

Нов изследователски кораб струва около 40 млн. лева, нужно е приблизително толкова и за оборудването му с научна апаратура. Но ако страната ни спре да прави мониторинг на Черно море, подлежи на санкции от Европейската комисия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Катица Янева и шансът за дата за преговори...
Катица Янева и шансът за дата за преговори...
Румен Радев: Шипка е нашият храм на свободата (СНИМКИ)
Румен Радев: Шипка е нашият храм на свободата (СНИМКИ)