НОВИНИ

Страни от ЕС искат да се плати на Турция от бюджета, а не от вноски

Европейски държави отказват да плащат на Турция вноски по споразумението за бежанците.Това съобщава германското издание "Шпигел" в свое разследване. Няколко държави от ЕС са настояли пред Брюксел средствата за Анкара да се плащат изцяло от общия европейски бюджет.

bnt avatar logo
от БНТ
19:13, 04.04.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Една трета от трите милиарда, предоставени вече на Анкара, идват от европейския бюджет, а другите две трети - от държавите-членки, като Германия е платила най-много пари.

В писмо до Европейската комисия Германия, Франция, Австрия, Швеция, Дания и Финландия са настояли следващите 3 милиарда евро по споразумението с Турция да се изплащат изцяло от общия европейски бюджет.

Според „Шпигел“ обаче Жан-Клон Юнкер е отказал. На срещата във Варна председателят на Еврокомисията гарантира пред турския президент Ердоган, че следващият транш със сигурност ще бъде изплатен. Германия и други държави членки обаче се оплакват от липсата на прозрачност при изразходването на средствата от Анкара.

;

Според Берлин, парите са предназначени за хуманитарни проекти и строителството на болници и училища. Само половината от проектите обаче са били наистина осъществени, а някои, за които вече е платено, въобще на са започнати. Затова някои от държавите членки са заявили пред Брюксел, че ще отпускат средства за Анкара само, след като Европейската комисия представи подробен отчет за изразходването им. В противен случай са заплашили, че няма да плащат. От Европейската сметна палата вече съобщиха, че до края на годината ще е готов анализът за изразходването на средствата по споразумението с Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР ще дава разрешение за сделки с енергийни дружества
КЕВР ще дава разрешение за сделки с енергийни дружества
Цвета Марова открива своя изложба в Пловдив
Цвета Марова открива своя изложба в Пловдив