COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Страница от стар вестник беше продадена за 50 000 долара заради ценна карикатура

Страница от стар вестник се продаде на търг за 50 000 долара в Лос Анджелис. На нея се намира легендарна карикатура от Бенджамин Франклин - един от бащите основатели на САЩ.

от БНТ
21:27, 27.07.2018
Чете се за: 00:26 мин.
Животът

Вестникът е Пенсилвания Газет от 1754 г. Страницата е толкова ценна заради карикатурата с автор Бенджамин Франклин. Тя изобразява разчленена гърмяща змия, с думите съедини се или ще умреш - призив към британските заселници от осемте колонии да се борят заедно срещу французите. 22 години по късно става икона в американската война за независимост от Англия.

Майкъл Кърк, аукционен експерт: Бенджамин Франклин е бил майстор на символиката и до известна степен на пропагандата, и тази карикатура е прекрасен пример. С три кратки думи предава драматизма на обстоятелствата и призовава за действие.

Бенджамин Франклин е един от създателите на САЩ и още дипломат, изобретател, издател. В забележителната следа, която е оставил, е и тази гърмяща змия, която американците смятат за най-влиятелната политическа карикатура в своята история.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Жители и гости на Париж се закичиха с български мартеници за здраве
Жители и гости на Париж се закичиха с български мартеници за здраве
Отвъд границите: Александър Димитров: Япония - опит да четеш въздуха
"Отвъд границите": Александър Димитров: Япония - опит да "четеш въздуха"