НОВИНИ

Страст към "Титаник": Младеж изработи 80-килограмов макет на потъналия кораб

Пет месеца труд и впечатляващ резултат - макет на потъналия "Титаник", който тежи 80 кг и е дълъг 2,70 м. Това е новата придобивка на младеж от Силистра. За страстта му към "Титаник" вижте в следващия репортаж.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
09:00, 11.11.2018
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Още първия път, когато гледа филма "Титаник", Йордан е очарован от самия кораб и историята му.

Йордан Стоянов: Една вечер баща ми влезе в моята стая и ме пита гледал ли си как потъва "Титаник" - аз му казах не - гледахме филма - веднага ми хареса и от там започна привързаност ...започнах да гледам документални филми, да чета документи - факти за кораба.

Макетът, който е изработил изцяло от дървен материал му отнема повече от 600 часа. Техническите чертежи Йордан прави сам. Сам изработва и всичко останало.

Йордан Стоянов: Не съм завършил нищо с корабно моделиране - дърводелски работи - това е просто моята мечта да си построя макет на кораба.

За Йордан това е корабът на корабите. От игрални и документални филми и от публикувана в интернет информация научава всичко за него.

Йордан Стоянов: Това, което прави Титаник наистина могъщ, запомнящ се в историята е неговата съдба - да потъне само 5 дена след като е влязъл в употреба - за времето си тоя кораб е бил най-големият, най-луксозният и най-мечтаният.

Йордан мечтае да се качи на копието на "Титаник", което ще бъде пуснато във вода през 2022 г., но е реалист.

Йордан Стоянов: Фирмата, която ще го притежава, още не е изкарала наяве цените за билетите, но вече има редица от милионери, които предлагат по 1 милион за билет - с такава конкуренция няма как да се уредиш и за чистач на тоя кораб.

Йордан обаче има своя идея как да отбележи събитието - ще пусне своя макет във вода.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Частен случай: Държавата плаща субсидия за две читалища в село със 17 жители
"Частен случай": Държавата плаща субсидия за две читалища в село със 17 жители
Онкоболни и хора с увреждания изработват ръчни подаръци и сувенири за Коледа
Онкоболни и хора с увреждания изработват ръчни подаръци и сувенири за Коледа