НОВИНИ

Родители и педагози от Стрелча ще създадат група за взаимопомощ

Хората искат да направят общност в социалните мрежи за обмяна на важна информация и така по-бързо да се откриват проблеми и опасни промени в поведението на децата. 5 дни след трагичния инцидент с 11-годишното момче, което се самоуби с ловна пушка, все още не е установена конкретната причина за фаталното му решение.

bnt avatar logo
от Нели Ангелова
19:25, 08.09.2017
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Страх от невидима заплаха завладя Стрелча през последните дни. Родители са в паника, защото нямат представа как виртуалното пространство влияе върху децата - какво съдържание се споделя, какви игри се играят.

И са се научили да проверяват. Дори бабите.

Анка Димитрова: Аз като баба - от време на време тайничко проверявям фейса или това, което детето има в лаптопа. Знам му паролата, влизам, не се притеснявам, не винаги казвам, че съм влизала.
Лужка Делова: Това, което се случва е много жалко за децата, за младите хора и трябва всеки един родител да си даде сметка след един такъв инцидент какво може да се случи с неговото дете.
Нешка Цървуланова: Да контактуват по-често с децата. Това мога да дам съвет. Сега са притеснени всички от обстановката, която се получи с това дете и така.

Затова родители от Стрелча планират да създадат специална група във Фейсбук и заедно да търсят изход на проблемите си. Това се оказва единствен вариант, тъй като в града има остра липса на специалисти. Дори за спортните занимания като бойни изкуства, плуване или танци до Стрелча пътуват треньори от съседни общини. В местното училище усилено продължават да търсят психолог, който да заеме свободния щат, но не намират свободен в целия регион.

Затова редовно припомнят на родителите за какво сами да следят.

Ганчо Грозев, директор на СУ „Свв. Кирил и Методий“: Винаги един родител може да види как в рамките на ден-два детето почва да се затваря или поведението му се променя по някакъв начин. Това са показатели, по които родителите да разберат, че с това детенце става нещо.

Прокуратурата не се е произнесла официално за трагичния инцидент в Стрелча. Всички очакват, че работата с психолозите ще даде възможност да се разбере какво обърква децата и така да се предотвратят трагични събития.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Студенти от Югозападния университет предпочитат да живеят в квартира
Студенти от Югозападния университет предпочитат да живеят в квартира
Държавата обмисля да прехвърли „Слънчев бряг“ АД на община Несебър
Държавата обмисля да прехвърли „Слънчев бряг“ АД на община Несебър