НОВИНИ

Строеж запуши "Манастирски ливади"

Жителите на квартал „Манастирски ливади“ се оплакват, че поредният строеж в района е блокирал единствената безопасна пътека за пешеходен достъп до булевард Тодор Каблешков. След поставянето на новата ограда единственият изход от квартала за пешеходците и майките с колички е натоварена улицата без тротоари „Боянски водопад“.

Цветелина Борисова
от Цветелина Борисова
19:25, 23.12.2015
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Разбита инфраструктура, постоянен шум от строителни работи, тежки камиони и прахоляк. Така изглеждат „Манастирски ливади“ днес. След изникването на поредния строеж, кварталът се оказва и недостъпен за пешеходци.

"Това беше единственият безопасен изход, откъдето можеха родители със деца с детски колички, ученици и така, съответно доста родители водят от другата страна на булеварда децата си на детска градина. Сега можете да видите от къде сме принудени да обикаляме", разказа Елица Бойчева.

Хората се оплакват, че никой не ги е предупредил за поставянето на оградата. А според главния архитект на район "Триадица" строителство в квартала се извършва по планове от 1999-а - 2001-ва година.

"Тази пътечка, за която говорите, е част имот, който имот е частна собственост. Сградите които са на втора линия, ако мога да кажа - зад "Тодор Каблешков", за който става въпрос - техният достъп, са реализирани горе-долу преди десетина години. Техният достъп спрямо плановете е улица "Боянски водопад", т.е тази пътека така наречена е един нерегламентиран достъп през един частен имот", обясни арх. Иван Шишков - главен архитект район "Триадица".

Минаването по улица „Боянски водопад“ обаче често крие рискове за пешеходците.

"Ние имаме две деца малки, представете си как можем да ги хванем и да ги изведем от тука - няма никакъв начин", коментира Пламен Табаков.
"След като е одобрен планът за Манастирски ливади, както много добре знаете, имаше бум на строителство и определените улици и тротоари, които трябваше де бъдат изграден, се забавиха за сметка на бързо строящите се жилищни блокове и кооперации", поясни Антоний Кръстев - зам.-кмет район "Триадица".

От районното кметство заявиха още, че се надяват да включат прилежащите частни терени към улица „Боянски водопад“ за отчуждаване през следващата година и така да решат проблема с липсващата инфраструктура. Дотогава обаче жителите на "Манастирски ливади" искат да се обезопаси част от улицата, за имат пешеходен достъп до жилищата си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортист № 3 подкрепи Българската Коледа
Спортист № 3 подкрепи "Българската Коледа"
Специализирани полицейски акции в София преди празниците
Специализирани полицейски акции в София преди празниците