НОВИНИ

Строги правила за разходка на кучета в столичните паркове

Лабиринт от знаци обозначава местата, които са разрешени и забранени за преминаване на домашни любимци в столичния парк "Св. Св. Петър и Павел". Целта е да бъде ограничен достъпът на кучетата до детските площадки и алеите към тях. Експерти от общината правят ежеседмични проверки, а на нарушителите се съставят глоби между 50 и 500 лева.

Йоана Миланова
от Йоана Миланова
19:16, 18.08.2018
Чете се за: 00:50 мин.
У нас

Столичният парк "Св. Св. Петър и Павел" разполага с две площадки за разхождане на кучета. От скоро алеите са маркирани със знаци, указващи къде е забранено и къде разрешено преминаването с домашни любимци.

Иван Андреев: Има места, на които някои знаци са маркирани със зелено, другата половина са с червено. И това означава, че ние с кучето трябва да прелетим над парка, за да можем да минем.

Иван Андреев е собственик на джак ръсел териер и баща на малко дете. Намира обозначенията в парка за безсмислени, защото ограничават движението на хората с домашни любимци.

Иван Андреев: Аз имам малко дете. Това означава, че трябва да бъда на половин километър от детето ми, за да си играе то в парка, а аз да бъда с кучето.

Проверки се извършват всяка седмица.

Атанаска Георгиева, старши експерт в район "Красна поляна": Така сме съобразили и маркирали алейната мрежа в парка, че да сме толерантни и към хората с кучета, и към хората, посещаващи парка за отдих.

На нарушителите се съставят глоби, но нито един собственик до момента не е обжалвал наложената му санкция. А сигнали за нередности не липсват.

Иван Иванов, главен експерт в район "Красна поляна": Обикновено жалбите и сигналите идват от майките с деца, но ние взимаме съответните мерки тези проблеми да бъдат решени.

При проверките, собствениците на кучета трябва да покажат ветеринарно-медицински паспорт на любимеца си. Задължително е четириногото да е ваксинирано и чипирано. А докато минават по разрешените за тях алеи, кучетата трябва да са водени на каишка, а по-големите породи и с намордник.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Купуваме по-скъпи плодове и зеленчуци, олиото и захарта поевтиняват
Купуваме по-скъпи плодове и зеленчуци, олиото и захарта поевтиняват
Найджъл Фарадж се връща в политиката като вицепредседател на движение за Брекзит
Найджъл Фарадж се връща в политиката като вицепредседател на движение за Брекзит