НОВИНИ

Строители на протест утре в София, изкарват 1000 машини на "Цариградско шосе"

Строители на протест с машини утре в столицата срещу опитите за дискредитиране на бранша. Техниката ще бъде разположена по булевард "Цариградско шосе" на изхода на София от 7 до 12 ч. Камарата на строителите ще внесе Национална подписка в подкрепа на фирмите от сектора в Народното събрание, Президентството и Министерския съвет.

Николай Минков
от Николай Минков
19:02, 11.12.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Над 53 000 души са подкрепили подписката в защита на строителния сектор.

Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България: Ние настояваме за спиране използването на бранша за политически цели. Преустановяване на необоснованите и неподкрепени с доказателства публични твърдения за корупция и злоупотреби в строителството.

От браншовата камара твърдят, че атаките срещу тях са заради парите от Брюксел. Голямата битка е за 15 млрд. евросубсидии в следващия програмен период.

Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България: Много вероятно е целта на тези атаки да бъде дискредитиране или дори ликвидиране на български компании преди предстоящия старт на големите проекти по европейски програми и по този начин да бъде предоставен на чужди компании българския строителен сектор.

Друг голям проблем е сивата икономика. 20 000 са строителните фирми, които работят в България, от които само 5100 са официално регистрирани и плащат данъци.

Мирослав Мазнев, член на УС на КСБ: Разбирате какъв е мащаба, върху който се упражнява строителна дейност с нерегламентирани структури, които не притежават съответните специалисти, квалификация, а обектите, които се изпълняват, много често те са извън данъчните облагания и закони.

Според бранша, докато цените на строителството у нас не се повишат и качеството ще остане ниско. Най-евтината часова ставка за строителството в ЕС е в България - малко над 3 евро. За сравнение в Белгия тя надхвърля 43 евро за час.

От бранша настояват още за промени в Закона за устройство на територията и в Закона за обществените поръчки, чрез които отговорност за обектите освен строителите, солидарно да носят още инвеститорите и надзорниците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът и бизнесът обсъдиха възможностите и пречките пред икономиката у нас
Президентът и бизнесът обсъдиха възможностите и пречките пред икономиката у нас
АПИ с изцяло нов проект за опасния път край Своге
АПИ с изцяло нов проект за опасния път край Своге