НОВИНИ

​Строителите излязоха на мирен протест в София

Строителите излязоха на мирен протест в София. Причината - обвиненията на левицата, че в сектора се работи непрозрачно и некачествено. От 7.00 часа тази сутрин те изкараха камиони и тежка строителна техника по бул.„Цариградско шосе". Междувременно представители на камарата на строителите внесоха подписка в парламента и в Министерския съвет и се срещнаха с председателя на НС Цвета Караянчева и премиера Бойко Борисов.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
12:14, 12.12.2018 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

Протестиращите са силно обезпокоени от атаките напоследък към тях и настояват отговорните институции да вземат отношение и да им помогнат. Не са съгласни с използването им за политически цели. С публичните твърдения, че са корумпирани, че има много корупция в сектора и некачествено строителство, без това да бъде потвърдено и доказано със съответните данни. Искат и законодателни промени, заради което се срещнаха с председателя на НС Цвета Караянчева.

Инж. Илиян Терзиев, председател на Камарата на строителите в България: Искаме да се спре политическото говорене и да се спрат да ни ползват за евтин популистически трикове, с които по някакъв начин някой иска да си направи лесен пиар. Това, което искаме да направим е, да си подредим бранша, да имаме последователност на задачите, които ни предстоят и най-важното, което апелираме чрез вас, е да спрем да даваме лоши послания към Европа.
Цвета Караянчева, председател на НС: Подкрепям българските строители. Осъждам всеки опит за дискредитация, както на българските строители, така и на тяхната работа в страната и в чужбина. Говорихме и за това да направим работна група с представители от всички парламентарни групи, специалисти по темата, искам да подчертая, не хора, които си правят евтин политически пиар. И да направим съответните законодателни промени. В тази работна група, по мое предложение ще влязат представители на МРРБ.
Петя Аврамова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Строителният бранш в България трябва да бъде подкрепен от всички, защото това са хора, които живеят в България, работят в България и всички трябва да бъдем отговорни браншът да е силен, така че качествените строители, добрите строители да не напускат България да работят в чужбина.
Румен Радев, президент на Република България: Моето доверие и доверието на обществото няма да бъде спечелено с протести, декларации и пресконференции, а с качество и прозрачност. Това за мен означава да има целесъобразни и с голяма обществена значимост проекти. Да има прозрачни и честни обществени поръчки, да има такива условия, че всеки лев да отива по предназначение.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест в Ямбол в защита на фермата, в която бяха открити болни животни
Протест в Ямбол в защита на фермата, в която бяха открити болни животни
Възстановена е работата на Европейския парламент в Страсбург
Възстановена е работата на Европейския парламент в Страсбург