НОВИНИ

Сценарии за избягване на Брекзит

Предсрочни парламентарни избори или нов референдум. Тeзи сценарии за избягване на Брекзит изглеждат все по-възможни с набиращите скорост процеси на смяна на лидерите на Консервативната и на Лейбъристката партия. Държавният секретар на Съединените щати Джон Кери също многозначително заяви след визитата си в Лондон, че има "много начини" за оставането на Великобритания в Евросъюза.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:26, 29.06.2016
Чете се за: 00:55 мин.
По света

Заобикалянето на вота за Брекзит може да стане с втори референдум, но не за оставане или напускане на Евросъюза, а за условията за напускането. Това, според в. "Гардиън", е най-вероятното развитие на драмата във Великобритания в случай, че двете партии си изберат подходящи нови лидери.

При торите условието е вместо бившия лондонски кмет Борис Джонсън да бъде предпочетена Тереза Мей. Тогава ще е демократично по вижданията на проевропейската вътрешна министърка за бъдещите търговски и миграционни отношения с Евросъюза народът пак да се произнесе в пряк вот. Защо не и на предсрочни избори.

До избори може да се стигне и ако лейбъристите блокират парламентарната ратификация на правителствената позиция за преговорите с Евросъюза. Но те биха имали полза от такъв вот, само ако сменят лидера си Джереми Корбин и така си върнат преминалата в лагера за Брекзит част от електората. Три четвърти от депутатите от партията гласуваха снощи недоверие на Корбин. Той обаче се зарече да се бори за поста си на евентуални вътрешнопартийни избори:

Джереми Корбин, лидер на Лейбъристката партия: "Да, тук съм! Благодаря ви!"

Премиерът Дейвид Камерън използва случая да го атакува днес в парламента.

Дейвид Камерън, министър-председател на Великобритания: Ако му трябва извинение за поражението на кампанията, в която участвахме и двамата, би трябвало да го търси на друго място. Нека кажа нещо на почитаемия джентълмен, който сега говори за оставащите ми на поста 2 месеца. Оставането му тук може да е от полза на партията ми, но не отговаря на националния интерес. Затова - За Бога, човече, тръгни си!

Номинациите за нов лидер на торите започнаха днес. Според социолозите Тереза Мей засега е със 7 пункта по-популярна от Борис Джонсън. Дали ще го победи ще разберем най-рано на 9 септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасен физкултурен салон в село Мусомище
Опасен физкултурен салон в село Мусомище
Великобритания е изолирана, докато не започне отделянето
Великобритания е изолирана, докато не започне отделянето