НОВИНИ

Студ и снежна блокада в страната

Усложнена е обстановката в страната и към момента. Селища в Добричка и Шуменска област обявиха бедствено положение. 70 населени места все още са без ток. Голяма част от пътищата в Североизточна България са затворени за движение. Част от магистрала "Хемус" от Варна към София е затворена. В късния следобяд отвориха блокираният участък от АМ "Тракия" край Бургас.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
21:05, 07.01.2017
Чете се за: 01:16 мин.
У нас

Най-кризисна обстановката остава в област Добрич. Повечето от основните пътища са затворени. С изключение на пътя Шумен -Варна.

Затворени остават повечето проходи в страната с изключение на Петрохан, Шипка и Хаинбоаз, които са отворени. Задължително обаче е преминаването им с вериги. Не е препоръчително също така да минавате по пътя Плевен - Ловеч.

Отворена е отсечката Варна - Бургас. За кратко днес е бил пуснат и пътя Айтос - Карнобат, но през нощта отново ще бъде затворен.

Затворените пътища в Североизточна България са и основната причина за трудното отстраняване на авариите по електрическата мрежа. Това обясни пред камерата на "По света и у нас" енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройството: Ситуацията остава сложна, в по-голямата част от страната все още има сериозни снегонавявания образуващи преспи на места от метър до два метра даже на някой места, затова още веднъж апелираме за тези и за по-критичните зони и области ако не се налага в тъмните часове да не се предприема пътуване, тъй като остава много слаба видимостта, включително и на автомагистралите.
Никола Николов - директор на ГДПБЗН: Хубавото е, че при нас няма информация за бедстващи хора и за хора загинали в следствие на тежките метеорологични условия.
Лиляна Павлова: Очакваме нормализиране на цялостната обстановка до утре до края на деня, което означава, че понеделник и вторник ще имаме сравнително нормално преминаване през пътната мрежа. По данните, с които разполагаме макар и прогнозни от сряда обаче ни очаква наново това, което имахме в тези изминали дни.

Регионалният министър в оставка неколкократно се обърна към шофьорите не само да спазват правилника за движение по пътищата, но и да не се движат със скорост по-висока от 60 км/ час. Въпреки че магистралите са проходими, критични остават участъци на Струма и Тракия. Силният вятър и навяванията там отнася полаганите химикали, обясниха от пътната агенция.

Остава затворен един граничен пункт с Македония, от всички останали съседни държави преминаването е свободно. Проблем е имало в посока Кулата, но той вече е разрешен, увери Лиляна Павлова.

Ако е възможно, избягвайте пътуванията по тъмно. Следете пътната обстановка чрез страницата на Агенция пътна инфраструктура и при проблем веднага сигнализирайте на дежурния телефон в АПИ или на телефон 112.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасно време и утре: жълт код за по-голямата част от страната
Опасно време и утре: "жълт" код за по-голямата част от страната
Бедствено положение в областите Шумен и Добрич
Бедствено положение в областите Шумен и Добрич