НОВИНИ

Студ, сняг и силен вятър: Зимата не създаде сериозни проблеми по пътищата

Със студ, сняг и силен вятър изпращаме работната седмица. Оранжев код за снеговалежи и бурен вятър все още е в сила в областите Бургас и Сливен. Зимните условия не успяха да предизвикат сериозни проблеми по пътищата, но на места в планинските райони преспите са големи и създават затруднения.

bnt avatar logo
от Екип на "По света и у нас"
20:26, 04.01.2019
Чете се за: 01:22 мин.
У нас
ШИПКА

Слаб сняг вали на прохода Шипка. Снежната покривка там е около 10 см. Пътното платно е почистено и опесъчено. Забранено е движението на камиони над 12 т. Проходът на Републиката е отворен, след като през нощта заради обилен снеговалеж беше затварян на няколко пъти за почистване. Затворен за целия зимен сезон остава пътят връх Шипка-Бузлуджа.

СМОЛЯН

Обилен снеговалеж и температури между минус два и минус девет градуса усложниха обстановката в Смолянска област. Въпреки това няма сигнали за закъсали автомобили или бедстващи хора. Новата снежна покривка е между 5 сантиметра тук в Смолян и 25 сантиметра по високопланинските проходи, където продължава да вали интензивно.

Временно за товарни автомобили над 12 тона с ремаркета и полуремаркета бяха затворени проходите Превала, Рожен и Печинско и пътя Девин - Михалково. В късния следобед ограниченията за Рожен отпаднаха, затова пък през Печинско всички автомобили трябва да са с вериги. Въпреки снега в Смолянско няма населени места без електричество и водоснабдяване.

СЛИВЕН

Въпреки предупрежденията за опасно време и силен вятър в Сливен днес беше спокойно. Слънце през целия ден в равнинната част и лека снежна покривка в планинските райони от областта.

Снежана Кънева, началник отдел „Сигурност и управление при кризи", община Сливен: Един от фронтовете минаха вече през Сливен и изтеклото денонощие беляза този код оранжев със скорост на вятъра над 122 км в час… нямаме получени сигнали за щети и поражения.

В Сливенско няма населени места без ток и вода. Очакванията са през следващите дни температурите да паднат трайно под нулата.

В отделни райони на Ямболска област днес преваля сняг. Снежната покривка e не повече от 2-3 см. Специалистите обаче препоръчват да се тръгва на път само с подготвени автомобили и да се съблюдава обстановката по пътищата

БУРГАС

В Бургаска област тази нощ имаше силен вятър и снеговалежи главно по високите части на Стара планина и Странджа. Заради силния вятър снощи са паднали дървета около река Ропотамо по пътя за Царево, но още преди полунощ пътят е бил разчистен. През нощта най-много сняг е валял в района на община Малко Търново и по пътя Средец - Елхово.

Средиземноморският циклон пощади Бургас и тук не падна сняг, а от силния вятър няколко кораба се скриха във тихите води на Бургаския залив. Няма селища без ток, и трите пристанища в Бургас са отворени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Адвокати готвят протест заради обиски в кантори
Адвокати готвят протест заради обиски в кантори
Над 90% от децата в България са ваксинирани срещу морбили
Над 90% от децата в България са ваксинирани срещу морбили