COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Студена война между Белград и Прищина

Президентът на Сърбия Александър Вучич обвини косовския президент Хашим Тачи и премиера Рамуш Харадинай, че лично са наредили ареста и побоя над представител на сръбското правителство в Косовска Митровица. Инцидентът обтегна драматично отношенията между Белград и Прищина и може да доведе до правителствена криза в Косово.

от Деян Йотов
20:35, 29.03.2018
Чете се за: 00:50 мин.
По света

Ниско прелитащи сръбски бойни самолети притесниха албанското население в долината на Прешево, в Южна Сърбия, както и в съседно Косово. Въпреки че сръбският президент предварително заяви, че няма намерение да праща войска на границата, Александър Вучич наблюдава лично военно учение на полигон в централната част на Сърбия. Близо 1000 пехотинци, артилеристи, танкисти и пилоти показаха способности да се справят с терористичен опит за отцепване на територия.

Александър Вучич, президент на Сърбия: Какво искате от страната си! Да не може наш самолет да лети във въздушното пространство на нашата страна. Сами да си отнемем правото да го правим?

Според Вучич косовският президент Тачи и премиерът Харадинай лично са заповядали спецполицаи да пребият, арестуват и прогонят обратно в Сърбия директора на канцеларията за Косово и Метохия в сръбското правителство Марко Джурич. Вучич не вижда как би продължил да преговаря с Тачи след инцидента в понеделник в Косовска Митровица. Освен това нямало смисъл да преговаря с него, а със западните спонсори на косовската независимост. "Ще опазим мира", декларира все пак Вучич.

В Прищина Харадинай призова коалиционните му партньори от партия Сръбска листа да се откажат от намеренията си да напуснат правителството.

Рамуш Харадинай, министър-председател на Косово: Косово не може да бъде поделяно. Сръбска листа трябва да се върнат на масата и да преговарят за доброто на гражданите от сръбски произход. Ултиматумите са погрешен подход.

Косовският вицепремиер от Сръбска листа Далибор Йевтич настоя да се разследва кой е заповядал насилието срещу Джурич и публичното му унижаване.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Разраства се епидемията от коронавирус
Разраства се епидемията от коронавирус
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска