НОВИНИ

Студенти от НАТФИЗ съживяват емблематични български стихове

Емблематични български стихотворения "оживяват" с ентусиазма на двама студенти от НАТФИЗ. Те създават собствен аранжимент по текстове на писателите Валери Петров и Борис Христов, и превръщат поезията в музика. Тереза Ставрева и Станислав Ангелов разказват.

Тереза Ставрева
от Тереза Ставрева
10:16, 07.02.2019
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Те са артисти. Млади, цветни и пълни си идеи. В музикалните среди набират популярност като Пишев и Пашов, иначе са просто Митко и Марто - състуденти от НАТФИЗ и приятели, които обичат изкуството... във всяко едно негово проявление.

Димитър Пишев: На мен генерално за това първо парче, което направихме по текста на Валери Петров "На Попа" то много ми харесва и аз отдавна исках да направя нещо такова с него. Един ден имахме пеене, бях си взел китарата и си свирех, докато чакахме. Марто беше там и чакахме да влезем двамата, седим си и аз му викам: "Абе, Марто, искам да направя песен по стихотворение на Валери Петров" и викам: "Ей това ще е "На Попа".
Мартин Пашов: От което аз много се запалих.

Димитър Пишев: Започнах да свиря, исках нещо в рап частта му да му помогна, но добре, че не стана както аз исках.

Мартин Пашов: В общи линии стана много бързо, много леко.
Димитър Пишев: Наскоро се замислих, макар и винаги да съм го знаел, но се замислих, че. певецът не може да е просто певец. Той наистина трябва да е актьор. Замислих се над това по повод "A star is born" с Лейди Гага, който гледах и я видях как тя доста добре се представя като актриса и осъзнах, че за мен това е част от това да влияеш на публиката. Ти не може да си просто "сух" певец. Тогава ти няма как да влияеш на публиката, ти не можеш да ги предизвикаш и затова ти трябва да си артист.

Затова решават да предизвикват. Публиката, но и себе си. Първо с текст на Валери Петров, а след това и на Борис Христов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи ремонт в хасковската хемодиализа от 35 години
Първи ремонт в хасковската хемодиализа от 35 години
АРТ посоки с Галя Крайчовска: Балкан Кханс изгрява в НДК
АРТ посоки с Галя Крайчовска: "Балкан Кханс" изгрява в НДК