"Сух януари" - или да не пиеш алкохол цял месец

В началото на годината по традиция повечето от нас си обещават да променят нещо, да се отърват от вреден навик или да се сдобият с нов полезен такъв. След изпълнения с празници месец, да спрем алкохола изглежда като логична крачка. Във Великобритания дори си имат т.нар "Сух януари". Защо британци решават цял месец да не близват нито капка алкохол и как това се отразява на бизнеса, разказва Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
преди 1 година
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Предизвикателството наречено "Сух януари". Така част от британците вече 6 години започват новата година. Бирата, виното и концентратите са заменени с безалкохолни напитки. И така 31 дни. Инициативата възниква през 2013 г. и бързо става популярна в различни части на света. Ако има някой, който никак не е доволен от нея обаче, то това са барманите.

Барман: Имаме спад в продажбите за месеца с около 1/4. Да, полезно е за здравето, но никак, никак не е добре за нашия бизнес.

Изследвания показват, че въздържанието дори само за един месец, се отразява положително върху здравето и то в дългосрочен план. Доказано е, че без алкохол, кожата започва да изглежда по-добре, мисълта ни става по-бърза, спим по-добре и отслабваме.

Психолозите също подкрепят идеята да си поставяме лесни за реализиране цели, като не е задължително те да са свързани с това да не консумираме алкохол.

Жан-Пиер Кутерон, психолог: Когато човек си поставя цели и ги постига, това оказва много положително влияние на цялостната ни самооценка. Един месец не е особено дълъг период и прави задачата постижима. Накрая си казваш "аз съм силен, аз сам решавам как да живея".

Съветът на експертите е да не се самонаказваме, ако не успеем да изпълним някое от новогодишните си обещания, защото това би довело само до излишен стрес.

Топ 24
Най-четени