НОВИНИ

"Сух януари" - или да не пиеш алкохол цял месец

В началото на годината по традиция повечето от нас си обещават да променят нещо, да се отърват от вреден навик или да се сдобият с нов полезен такъв. След изпълнения с празници месец, да спрем алкохола изглежда като логична крачка. Във Великобритания дори си имат т.нар "Сух януари". Защо британци решават цял месец да не близват нито капка алкохол и как това се отразява на бизнеса, разказва Джанан Дурал.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:21, 09.01.2019
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Предизвикателството наречено "Сух януари". Така част от британците вече 6 години започват новата година. Бирата, виното и концентратите са заменени с безалкохолни напитки. И така 31 дни. Инициативата възниква през 2013 г. и бързо става популярна в различни части на света. Ако има някой, който никак не е доволен от нея обаче, то това са барманите.

Барман: Имаме спад в продажбите за месеца с около 1/4. Да, полезно е за здравето, но никак, никак не е добре за нашия бизнес.

Изследвания показват, че въздържанието дори само за един месец, се отразява положително върху здравето и то в дългосрочен план. Доказано е, че без алкохол, кожата започва да изглежда по-добре, мисълта ни става по-бърза, спим по-добре и отслабваме.

Психолозите също подкрепят идеята да си поставяме лесни за реализиране цели, като не е задължително те да са свързани с това да не консумираме алкохол.

Жан-Пиер Кутерон, психолог: Когато човек си поставя цели и ги постига, това оказва много положително влияние на цялостната ни самооценка. Един месец не е особено дълъг период и прави задачата постижима. Накрая си казваш "аз съм силен, аз сам решавам как да живея".

Съветът на експертите е да не се самонаказваме, ако не успеем да изпълним някое от новогодишните си обещания, защото това би довело само до излишен стрес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да ловиш риба в ледени води
Да ловиш риба в ледени води
Днес заминава последната група от българската експедиция в Антарктида
Днес заминава последната група от българската експедиция в Антарктида