НОВИНИ

Султанка Петрова: Основен приоритет в моята работа е демографската политика

Основен приоритет на социалното правителство е демографската политика, но все още предстои да бъде пусната в действие програма за справяне с проблеми. Това заяви д-р Султанка Петрова, зам.-социалният министър в студиото на "Денят започва с Георги Любенов".

bnt avatar logo
от БНТ
10:10, 25.06.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас
Султанка Петрова: Първото нещо е стопиране на отрицателния прираст. Имаме програма, по която ще работим, но след няколко дни ще бъде афиширана. В България трябва да се стабилизира раждаемостта и като първа крачка вече е направена с неограничен брой ин витро процедури, втори проблем е високата смъртност. Ще координираме работата с Министерството на здравеопазването. Един от нашите приоритети е профилактика и превенция на здравето. Няма да останат на заден план приоритетите, които съм имала като депутат за защита правата на уязвимите групи. Ще вземем мерките, но резултатите ще бъдат на малко по-късен етап.Мислим да реализираме нещо, което не е правено - регионална политика."

Относно политиката за малцинствата д-р Петрова изрази мнение, че ромите няма да бъдат повече от българите в следващите 30-50 години, ако се вземат необходимите мерки и сподели отново, че се разработват мерки против отпадането на ромски деца от училище. "Приоритет в моята работа е, че всички трябва да бъдем равни пред закона.", каза още д-р Петрова.

По темата за измамите в ТЕЛК тя сподели, че не е тайна, че има проблеми и се надява да бъдат изчистени, за да не бъдат ощетени хората.

Султанка Петрова: Надявам се социалната система да не се превръща в начин, по който да живеят хората, а да бъдат мотивирани да работят.

След увеличението на пенсиите с 20 лева от 1 юли Султанка Петрова каза следното хората не са толкова щастливи от тези 180 лева, но от есента на 200 лв и от министерството ще бъдат положени усилия да има преизчисления.

Султанка Петрова: Нито вие, нито аз мислим, че един човек може да живее с 200 лева Моята майка получаваше 156 лева, а беше работила 43 години. Не са много тези пари, но това е, което може да си позволи държавата. Не сме отстъпили от решението си пенсията да стъпи на 300 лева В момента нямаме тази финансова възможност да се случи бързо.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трудности за родните производители на биопродукти
Трудности за родните производители на биопродукти
Слънчевият хълм на Кустурица
Слънчевият хълм на Кустурица