НОВИНИ

Супер вторникът през погледа на букмейкърите

В Съединените щати започна голямото гласуване, известно като Супер вторник. В 12 щата се гласува за претендентите на Републиканците и Демократите за номинацията за президент. Как букмейкърите виждат надпреварата и как определят шансовете на претендентите в двата лагера? Вижте в репортажа на Цветелина Йорданова.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:59, 01.03.2016
Чете се за: 01:18 мин.
По света

Какво му е супер на супервторника? Ето какво - гласува се в 12 щата едновременно - това е най-масовия вот в цялата фаза на първичните избори. Това е моментът, в който всеки от кандидатите може да спечели решаваща подкрепа или да разбере, че е време да напусне битката за Белия дом.

Целта на всеки кандидат е да спечели колко може повече делегати, които да гласуват за него на партийната конференция - форумът, който има последната дума за номинацията за Белия дом. Демократите днес избират 859 делегати, повече от една трета от общия брой делегати, а републиканците - 595 - или близо половината от общия брой.

Кандидатите - при републиканците Круз, Рубио и Тръмп. При демократите - Клинтън и Сандърс. Според букмейкърите, всичко е ясно и супервторникът няма да поднесе изненади.

АЛЕКСАНДЪР МИТЕВ, он-лайн залагания: Това, което се очаква да се случи по време на Супервторника, е да се запази тенденцията и Тръмп, и Клинтън да спечелят навсякъде, с изключение на Върмонт, който е родният щат на Бърни Сандърс и където най-вероятно той ще си спечели и родният щат на Тeд Круз - Тексас, където се очаква категорична победа за него.

Според коефициенти към този момент, борбата за кандидат - президент изглежда с предизвестен край.

АЛЕКСАНДЪР МИТЕВ, он-лайн залагания: Доналд Тръмп е голям фаворит с коефициент 1.3, това му дава около 75 % вероятност да спечели номинацията на Републиканската партия. При Хилари Клинтън нещата са още по - категорични, при нея коефициентът е 1.05, това й дава над 95% вероятност тя да е кандидатът на демократите.


;

Коефициентите се базират на статистически модели, теория на вероятностите и социологическите проучвания, но не и на спекулации и медийни бомби.

Въпрос: Какво трябва да се случи, за да преобърне надпреварата и прогнозите?

При демократите само някакво страшно неочаквано събитие от ранга на Уотъргейт, Моникагейт или смърт или нещо друго подобно драстично трябва да се случи.

И все пак, изненади и размествания са възможни. Тръмп няма подкрепата на всички в своята партия и ако си осигури броя делегати, необходими за спечелване на номинацията, партията може драматично да се разцепи. Много от републиканците предпочитат Марко Рубио и правят всичко, за да му осигурят по-добър шанс срещу Тръмп. Все още не е изключен и вариантът сред кандидатите да се появят нови звезди.

Но поне засега, това са фаворитите на букмейкърите, а те обикновено печелят.

Цялото интервю четете ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново компютърно оборудване в благоевградско училище
Ново компютърно оборудване в благоевградско училище
Цветанов: Комисията за намеса във вътрешните ни работи може и да се разпусне
Цветанов: Комисията за намеса във вътрешните ни работи може и да се разпусне