Има доказателства, че вероятно по грешка иранска ракета е свалила украинския пътнически самолет, който се разби край Техеран. Това обявиха последователно западни лидери, а премиерите на Канада и Великобритания призоваха за цялостно и задълбочено разследване на катастрофата, при която загинаха 176 души.

Украинският самолет, който падна в Иран в сряда, е бил свален от ракета земя-въздух, може би непреднамерено. Това заявиха редица западни лидери, сред които канадският премиер Джъстин Трюдо.

Джъстин Трюдо, премиер на Канада: Разполагаме с разузнавателна информация от множество източници, включително от нашите съюзници и от нашите собствени служби. Те показват, че самолетът е бил свален от иранска ракета земя-въздух. Възможно е това да е станало непреднамерено.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече изрази подобни подозрения.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Някой може би е допуснал грешка. Някои казват, че проблемът е технически. Аз лично смятам, че не може и дума да става за такова нещо.

Междувременно стана ясно, че Техеран ще разреши чуждестранни експерти да се включат в разследването, което ще се ръководи от иранската авиационна служба. Поканени са и представители на "Боинг", с чиято машина стана катастрофата на Украинските международни авиолинии.

Националното управление за безопасност на транспорта на САЩ също потвърди, че е уведомено от иранската служба за гражданска авиация да участва в разследването.

Техеран изрази готовност в него да бъдат включени представители и на страните, които са изгубили свои граждани в катастрофата.

На място вече е украински екип. Разследват се и други възможни причини - сблъсък с дрон, експлозия на двигател или терористично нападение.

Западни лидери: Има данни, че украинският самолет е бил свален от ракета

Западни лидери: Има данни, че украинският самолет е бил свален от ракета

Възможно е украинският самолет, паднал в Иран, да е бил непреднамерено свален от ракета земя-въздух. Това заявиха последователно канадският премиер Дж...