Сведенията на информатора, които доведоха до започването на процедура по импийчмънт на президента Доналд Тръмп, са надеждни и достоверни, смятат представители на демократите в Долната камара на Конгреса. Тръмп заяви, че е категорично против разкриването на информация за разговорите си с чужди лидери, но допълни, че настоява за прозрачност.

Съдържанието на жалбата, която провокира началото на дългоочакваната процедура, все още е засекретено и достъпно само за част от членовете на Конгреса. Според председателя на Комисията по разузнаване в Долната Камара, обаче данните в нея са повод за още по-сериозно разследване.

Адам Шиф, председател на Комисията по разузнаване в Камарата на представителите: Намирам твърденията за дълбоко обезпокоителни. И смятам, че да достоверни. Наясно сме с работата, която трябва да свършим. Искам да благодаря на информатора, че се реши на тази стъпка. Мисля, че със смелите си действия той разкри сериозни нарушения.

Доналд Тръмп за пореден път заяви, че медиите отразяват работата му некоректно и настоя за прозрачност.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Напълно подкрепям прозрачността при случая с т.нар. информатор, макар че информацията му вероятно е втора ръка - не от първоизточника, което е доста интересно. Но настоявам за прозрачност и по отношения на Джо Байдън и от сина му Хънтър за милионите долари, които са изтичали с лекота от Украйна и Китай, милиони долари, които са вадени с лекота докато е бил вицепрезидент.

Кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Джо Байдън написа в Туитър, че действията на Тръмп са злоупотреба с власт. По-късно коментарът му беше лаконичен.

Джо Байдън, кандидат за президент на САЩ: Времето е хубаво. Стенограмата разкрива много.

Всичко започва с телефонен разговор между президентите на САЩ и Украйна . Според демократите в него Тръмп е оказал натиск на Зеленски да разследва дали съперникът му Джо Байдън е спрял разследване за корупция на украинската компания, за която работи синът му Хънтър и е заплашил да спре военна помощ за Киев. Днес шефът на разузнаването Джоузеф Макгуайър ще бъде изслушан в Комисията по разузнаване в Камарата на представителите.