НОВИНИ

Света литургия за 1000-годишнината от учредяването на Охридската архиепископия

БПЦ е готова да стори всичко по силите си, за да помогне на православните си братя от Македония за уреждане на каноническия църковен статут. Това стана ясно от Патриаршеско и синодално послание, прочетено от главния секретар на Светия синод на тържествената литургия в храм-паметника "Св. Александър Невски" по повод 1000-годишнината от учредяването на Охридската архиепископия. В посланието беше напомнено също, че Охридската архиепископия е била учредена като Българска архиепископия, а фактите от българската история не могат да бъдат изопачавани, независимо от конюнктурата на деня.

Вера Александрова
от Вера Александрова
17:17, 10.06.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

В посланието се посочва, че във връзка с отказа на БПЦ да участва в тържествата, в края на май в Охрид са били отправени незаслужени упреци, достигащи до обвинения в предателство, които са донесли ненужна горчивина на цялата ни църква. Във връзка със създалата се ситуация, но и с вярност към историческата истина Светият синод заявява:

архимандрит Герасим - главен секретар на Светия синод: Историята на Архиепископията, на архиепископската катедра на древния и прославен в църковното минало Охрид е органична, безусловна част от историческата приемственост на родната ни Българска православна църква, Българска патриаршия, както е записано и в приетия и утвърден от Шестия църковно-народен събор неин устав. Такива са фактите от хилядолетната, но и превратната българска история и те не могат да бъдат променени и изопачени, независимо от конюнктурата на деня.

В позицията на Светия синод се подчертава, че днес на Балканите съществуват съвсем различни в сравнение с миналото, държавни и църковни реалности. Казват, че това, което продължава да обединява хората е православната християнска вяра. Тя е и причината Българската църква да приеме ролята на посредник за уреждането на каноническия църковен статут на Македонската църква.

архимандрит Герасим - главен секретар на Светия синод: Ние сме готови и днес да сторим всичко, което е по силите ни и което е в съгласие със свещените канони на Светата църква, за да помогнем нашите православни братя в днешна Македония в съгласие с изричната и ясно изразена воля и на останалите братски православни църкви.

Посланието е подписано от патриарх Неофит и членовете на Светия синод.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шампионат за бради в Париж
Шампионат за бради в Париж
Намериха тялото на момчето във водите на Струма ​на 2,5 метра дълбочина
Намериха тялото на момчето във водите на Струма ​на 2,5 метра дълбочина