НОВИНИ

Съвети за правилно използване на газови бутилки

Честите взривове на газови бутилки повдигат въпроса използваме ли ги правилно и какво е качеството им. Кои са най-честите причини за инциденти с газови бутилки провери Боряна Черганова, която се намира в Държавната агенция по метрологичен и технически надзор. Вижте във видеото какви са съветите по темата на експерти.

Боряна Черганова
от Боряна Черганова
07:58, 24.11.2017
9723
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Първият знак, че една газова бутилка е в нормите, е маркировката със сертификат за съответствие. Трябва да има сериен номер за дадената партида, за да може при инцидент да се проследи дали проблемът е в производството или в експлоатацията на уреда. Задължителен е и адресът на производителя, посочват експертите. Преди да започнем да използваме газовата бутилка, е необходимо да се направят няколко важни стъпки за безопасност.

Мирослав Йотов, главен директор на ГД Надзор на пазара ДМТН: Това, което трябва да се направи, много внимателно виждате как това нещо се мести, този накрайник трябва да бъде поставен и да щракне добре, за да може като се вдигне, това е проверката това означава, че е здраво завързано и няма да има изтичане на газ.
БНТ: Как да познаят потребителите кой винтил е редовен и кой - не?
Мирослав Йотов, главен директор на ГД Надзор на пазара ДМТН: Ето, виждате този има пълен етикет с всички данни върху него, този не, този има обозначението къде е включено и къде е изключено. „On“ и „Off“, все пак международни обозначения, докато този както виждате няма абсолютно нищо отгоре.

Бутилката трябва да се съхранява на сухо и да не е изложена на пряка слънчева светлина. Внимателно трябва да се проверява дали няма деформация или корозия по метала, което също може да е предпоставка за изтичане на флуида. Технически преглед на бутилките трябва да се прави на 5 - 10 години. Важно е да се знае и че е забранена употребата на туристическите бутилки на закрито.

Мария Вълкова, ИДТН: Този тип котлончета нямат защита при изгасването на пламъка не спира притока на газ, това, което имат големите котлони и печките на газ.

Особено опасно е препълването на бутилката с газ - не повече от 80% от нейния капацитет.

Мария Вълкова, ИДТН: Препълването е възможно да се случи, ако вие пълните неправомерно бутилката си на колонките за автомобилни газови уредби. Правят се внезапни проверки постоянно на газстанциите за наличие на накрайници за неправомерно пълнене на бутилки, съответно на входа на Годишните технически прегледи, които извършваме също.

При установяване на нарушения на газстанциите се налагат глоби, които са в размер между 500 до 2 хиляди лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лиляна Павлова: Даваме заявка за балканско европредседателство
Лиляна Павлова: Даваме заявка за балканско европредседателство
Черен петък - мания за пазаруване или реални намаления?
"Черен петък" - мания за пазаруване или реални намаления?