НОВИНИ

Светият Синод иска да бъде отложен Великия и Свят събор на остров Крит

Светият Синод поиска Великият и Свят събор на Православната църква, който трябва да се проведе от 16 до 26 юни на остров Крит, да бъде отложен. Ако това не стане Българската православна църква няма да участва в него.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:31, 02.06.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Причината за решението на Синода е, че в дневния ред на форума не са включени важни за църквата ни въпроси, свързани с практиката за второбрачието при свещениците и въпроси, които касаят венчаването на християни с нехристияни. Освен това разположението на патриарсите в залата нарушавало принципите на равнопоставеност.

Също така патриарсите били поставени далеч от своите делегации, а наблюдатели и гости от нехристиянски деноминации били точно зад гърба им, което било смущаващо за чистотата на православието. Немалко значение имали и непрекъснато покачващите се и необосновани разходи за участие в събора. Нямало смисъл те да се дават, когато нямало да се обсъждат важни въпроси, смятат от Синода.

Западно и средноевропейски митрополит Антоний: В последния момент, вече остават две седмици преди събора, бе казано, че трябва всяка една от църквите да плати 120 хил. евро ангро т.е. без никакво основание, без никаква финансова разбивка, която да аргументира искането на тези пари, което означава, че след една седмица те могат да станат 200 хил.евро, могат да станат и 300 хил. евро.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 Спасени ръкописи от Център Проф. Иван Дуйчев
Спасени ръкописи от Център "Проф. Иван Дуйчев"
Почит пред Ботев в Пловдив
Почит пред Ботев в Пловдив