НОВИНИ

Светлана Ангелова: Оценката на всяко едно лице с увреждане ще започне от 1 април

Изпълнението на законите за лицата с увреждания ще се случи с една добра информационна кампания, която предстои и ще бъде направена така, че по всякакъв начин да бъдат улеснени лицата с увреждания. Това каза в студиото на "Още от деня" зам.-председателят на комисията по труда, социалната и демографската политика Светлана Ангелова. Тя открои, че е предвидено оценката на всяко едно лице с увреждане да започне от 1 април догодина.

bnt avatar logo
от БНТ
19:01, 06.12.2018
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
Светлана Ангелова - зам.-предс. на комисията по труда, социалната и демографската политика: До тогава трябва да се изработи методиката, наредбата и започва оценката. Всяка една от структурите, отговорна за това, е подготвена. Предварително са проведени разговори с Националния осигурителен институт и с Агенцията по подпомагане, които пряко са ангажирани с изпълняването на двата закона за хората с увреждания.

Законът влиза в сила от 1 януари 2019 г., но самата услуга ще е от 1 септември, защото има един период, в който трябва да се изработи индивидуалната оценка, отбеляза още тя. Именно тя е ключът към предоставяне на финансовата помощ и ключът към предоставяне на личната помощ.

С индивидуалната оценка ще бъдат определени нуждите и потребностите на лицето с увреждания. От колко часа лична помощ има нужда, каза още Ангелова.

;

Надя Клисурска, която е член социалната комисията, отбеляза пък, че за приемането на двата закона за хората с увреждания трябва да се благодари най-вече на протестите на майките с увреждания и на омбудсмана.

Ангелова отбеляза, че се радва, че най-после са приети тези закони, но открои, че именно вносителите на законопроекта от БСП не са били в зала, а само 24 човека са гласували. Тя коментира и отсъствието на Корнелия Нинова в НС при гласуването, като бе категорична, че е имало логика в дебата.

Клисурска отговори, че няма значение кой какво е направил и дали е отсъствал, а че са приети предложените текстове.

Вижте целия дебат във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова няма да участва в конгреса на ПЕС
Корнелия Нинова няма да участва в конгреса на ПЕС
Оператор на Белене ще бъде АЕЦ Козлодуй
Оператор на "Белене" ще бъде АЕЦ "Козлодуй"