НОВИНИ

Умни ли са умните светофари?

Доколко ефикасни са така наречените "Умни светофари", които са монитрани на кръстовища в София. Проверка на наш екип показа, че те по- скоро затрудняват пешеходците. Столичани се оплакват, че светят твърде кратко със зелен сигнал за пешеходци за сметка на червения и че са доста шумни, особено нощем.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова Ирина Шуликова
10:18, 17.03.2016
Чете се за: 01:10 мин.
У нас

Умен светофар на кръстовище с много пресичащи ученици - в София, точно срещу Софийска Математическа Гимназия.

Дали той е добро решение за организацията на движението на кръстовище в близост до училище. Ето коментара на родители и ученици.

"Може да са умни, но май нямат достатъчно интелект, защото повечето хора, които пресичат всекидневно са така объркани от това къде да застанат, коя светлина да гледат,къде да натиснат - това е някаква абсолютна главоблъсканица и аз веднъж мерих с часовник. 3-4 минути ние не знаем какво да правим!"

"Този звуков сигнал, който е също за улесняване на гражданите. Чува се и посред нощ. Аз също го чувам, но някак в по-туширан вариант. Така, че има много неща, които трябва да се огледат още веднъж."

"Видяхме ви, че чакате от доста време тук. Колко точно време изчакахте?"

"Поне 5 минути сме чакали."

"Натиснахте ли копчето?"

"Да, няколко пъти и не работи. Тая уредба не работи, както на всички останали места, където има такава".

"Толерират се колите, а не пешеходците, както навсякъде в София".

Йонко Иванов, председател на Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка: Излязоха преди време едни наредби, които нито бяха обществено обсъдени, нито съобразени със Закона за движение по пътищата. В България е практика едно нещо бързо да се пуска, и после да се отменя, но това нещо струва не по-малко от 15-20 млн. лева.

От Столичната община заявиха, че идеята за светофарите е взета от Европа. Задължително преди монтирането им било направено замерване на зелената светлина и те били напълно безопасни.

Инж. Димитър Петров - Столична община: Подходящо е за всички кръстовища. Чрез бутоните се осигурява зелената светлина, което осигурява безопасността на пресичащите.

Дължината на зелената светлина се изчислява по норматив и на това кръстовище дори е леко завишена.


;

Представителят на Столичната община съобщи, че всеки един сигнал на столичани за умни сфетофари с кратка зелена светлина се разглежда и при необходимост се увеличава времето на зеления сигнал.

А това че при натискането на копчето на сфетофара не се дава веднага зелена вълна за пешеходците е защитна мярка, за да няма пътно-транспортни произшествия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Профилът на тото милионера
Профилът на тото милионера
Младежи от Кюстендил не участват в проекти
Младежи от Кюстендил не участват в проекти