НОВИНИ

Световната търговска организация ще заседава в Буенос Айрес

Световната търговска организация ще заседава този уикенд в Буенос Айрес. Това е първото събитие на 164-членния блок след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп, който неведнъж неглижира всестранното икономическо сътрудничество.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:06, 09.12.2017
Чете се за: 00:28 мин.
По света
световната търговска организация заседава буенос айрес

Новата администрация на САЩ се ориентира към модела „Америка на първо място“ и заплаши да излезе от споразумението, твърдейки, че СТО възпрепятства способността й да се конкурира.

Аржентинският външен министър Сузана Малкора, която ще председателства заседанието на 10-13 декември, наскоро каза, че срещата вероятно ще обсъди риболовните субсидии и търговската сделка между ЕС и Меркосур (Аржентина, Бразилия, Уругвай, Парагвай и Венецуела). Комисарят по търговията на ЕС Сесилия Малмстрьом намекна във вторник, че преговорите между двете страни могат да продължат до 2018 г., като ключовите препятствия са говеждото месо и търговията с етанол.

САЩ са обвинявани, че блокират назначенията на съдии в системата за уреждане на спорове на СТО, заявявайки, че тя е неефективна и настояват за по-агресивен подход към защитата на интересите им. Европейските дипломати в Буенос Айрес посочват, че протекционистката американска реторика може да има мотивиращо въздействие върху преговорите между ЕС и Меркосур.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама палестинци загинаха при израелски въздушен удар в Ивицата Газа
Двама палестинци загинаха при израелски въздушен удар в Ивицата Газа
Как да изберем най-здравословните храни?
Как да изберем най-здравословните храни?