НОВИНИ

Световни лидери реагираха на новите санкции срещу Северна Корея

Последният ядрен тест на Северна Корея е сериозна заплаха за регионалния мир и нарушение на режима за неразпространение на ядрените оръжия - около това становище се обединиха днес президентът на Русия Владимир Путин и японският премиер Шинзо Абе. Двамата разговаряха на икономически форум във Владивосток. В телефонен разговор германският канцлер Ангела Меркел и китайският президент Си Цзинпин са постигнали съгласие по необходимостта от затягане на санкциите срещу Пхенян, съобщи правителствен говорител в Берлин. Той изтъкна и необходимостта от търсене на диалог за изход от кризата.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:12, 07.09.2017
Чете се за: 01:05 мин.
По света

„Осъждаме строго изстрелването на севернокорейска балистична ракета над японска територия на 28-ми август и ядреният тест от 3-ти септември“, заяви Путин след срещата си с японския премиер във Владивосток.

Владимир Путин, президент на Русия: Потвърдих пред премиера нашата позиция, че уреждането на ситуацията на Корейския полуостров и особено на ядрения проблем, е възможно само с политически и дипломатически средства. Преди всичко трябва да се понижи напрежението, а след това да започне диалог между всички заинтересовани страни. Това предлага и руско-китайската пътна карта за постепенно регулиране.

Японският гост призова за възможно най-силен натиск над Пхенян за отказ от ракетно-ядрената програма.

Шинзо Абе, премиер на Япония: Ако Северна Корея продължи по този път не я очаква блестящо бъдеще. Необходимо е това да се сведе до вниманието на Северна Корея и тя да бъде принудена да промени политиката си. Япония и Русия стигнаха до съгласие да си сътрудничат в тази насока, включително в Съвета за сигурност на ООН.

Според Путин за Пхенян страховете за сигурността вземат връх над икономическата изгода. В проекторезолюция Вашингтон настоява за петролно ембарго срещу Северна Корея, забрана за износ на текстил и за наемане на севернокорейски работници зад граница, както и забрана за пътуване на севернокорейския лидер Ким Чен Ун и блокиране на авоарите му.

Евросъюзът подготвя нови санкции в отговор на последния ядрен опит на Северна Корея, като допълнение на наказателните мерки, предвидени от ООН, заяви върховният комисар на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини. Дискусията започна на днешната неформална среща на министрите на външните работи в Талин, където са и министрите на отбраната. Пхенян обеща контрамерки срещу всякакви санкции.

Междувременно Южна Корея разположи още четири американски противоракетни установки на голф игрище южно от Сеул. Ден по-рано там полицията разкъса блокада на демонстранти срещу установките. Протестите са и заради опасения на местните жители от севернокорейски удар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Искат гара Казичене да стане последна за влаковете от Южна България
Искат гара Казичене да стане последна за влаковете от Южна България
Психолози работят с близки и приятели на детето, което се самоуби в Стрелча
Психолози работят с близки и приятели на детето, което се самоуби в Стрелча