НОВИНИ

Световни реакции за изборната победа на Путин

Българският президент Румен Радев изпрати поздравителен адрес до руския си колега. В него българският държавен глава изразява надежда двамата да работят заедно в интерес и за благото на нашите два народа за разгръщане на съществуващия потенциал на двустранно взаимноизгодно сътрудничество в различни области.Западът реагира сдържано към победата на Путин с очертаване на предизвикателствата на международната арена. Белият дом отбеляза, че изходът от вота не е изненадващ и не е предвиден телефонен разговор Тръмп - Путин.Руският президент получи поздравления от лидери на съюзнически страни.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:00, 19.03.2018
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Руско-китайското стратегическо партньорство е на историческо равнище и е пример за изграждане на нов тип международни отношения. Това се казва в послание на китайския лидер Си Дзинпин.

;

В телефонен разговор на Путин с японският премиер Шинздо Абе са били обсъдени проблемите около мирния договор, Курилските острови и Корейския полуостров.

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер прикани руския лидер да използва преизбирането си, за да работи за нормализиране на отношенията със Западна Европа. Канцлерът Меркел изпраща телеграма, която ще очертае предизвикателствата пред двустранните отношения.

В телефонен разговор с Путин френският президент Макрон е пожелал успех на Русия и народа ѝ в модернизацията на страната. Париж обаче е повдигнал въпроси за ситуацията в Сирия, териториалната цялост на Украйна и отговорността за нападението в Солсбъри. Путин е определил обвиненията срещу Москва за отравянето на семейство Скрипал като недоказани.

;

Лондон обяви, че ще коментира руските избори след като се запознае с доклада на ОССЕ, но отново отхвърли опроверженията на Москва по аферата Скрипал.

Международните наблюдатели посочиха, че на руския вот не е имало реална надпревара.

Майкъл Георг Линк, специален координатор на ОССЕ: Ограниченията на основните свободи на събирания, сдружаване и изразяване, както и при регистрацията на кандидати, намалиха възможността за политически ангажименти и доведоха до липса на реална конкуренция.

Евросъюзът критикува констатираните нарушения, призова за тяхното отстраняване и определи като незаконни изборите в Крим.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба Разгневени монолози отбелязва 70 години от рождението на Велко Кънев
Изложба "Разгневени монолози" отбелязва 70 години от рождението на Велко Кънев
Фермери, кандидатствали по мярка Млад фермер,  трябва да връщат евросредства
Фермери, кандидатствали по мярка "Млад фермер", трябва да връщат евросредства