НОВИНИ

Световни реставратори се събират в Пловдив

Община Пловдив подписа меморандум за сътрудничество с фондация „Международен комитет за консервация и реставрация на мозайки“. С това Пловдив вече официално става домакин на 14-ата Международна конференция - триенале за консервация на мозайки, която ще се проведе през 2020 г.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив Златин Бояджиев
10:35, 14.06.2018
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Меморандумът беше подписан от кмета на Пловдив Иван Тотев и почетния президент на Международния комитет за консервация на мозайки Гайл де Гишен. Международната организация е избрала Пловдив за провеждане на авторитетния форум заради богатото мозаечно наследство на града. За първи път срещата на реставраторите от цял свят ще се състои на Балканите.

Гайл де Гишен – почетен президент на Международния комитет за консервация на мозайки: Ползата е двойна както за нас от Международния комитет за реставрация на мозайки, и за Вас, за да се свържем със специалисти от България и региона, тъй като това е стратегическа цел.

От комитета имат интерес към експонирането на мозайките в Голямата базилика, защото това ще е първият обект от такова значение, където мозайките ще бъдат показани на две нива.

Елена Кантарева - Дечева - реставратор: Да, в такъв мащаб сме пионери наистина е така. Първо, ние имаме в огромен мащаб мозайка на два пласта, докато по света има така наречените археологически прозорци, в които може да се види паралелно до горния слой и долния, но не в такъв мащаб.

Двата етажа на защитната сграда, която започна вече да се изгражда, ще позволят в южната част на базиликата да се експонират мозайките от Късната античност на отделни нива.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енот покори висока сграда
Енот покори висока сграда
Валери Симеонов: Вотът на недоверие от БСП няма да се отрази на управлението
Валери Симеонов: Вотът на недоверие от БСП няма да се отрази на управлението