НОВИНИ

Световните реакции след оттеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата

Въпреки призивите на международната общност и на големите американски бизнес корпорации да постави планетата на първо място президентът Доналд Тръмп постави Америка на първо място и обяви оттеглянето на страната от Парижкото климатично споразумение. Така Съединените щати се присъединиха към Сирия и Никарагуа - единствените държави, които не са подписали споразумението.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:00, 02.06.2017
Чете се за: 03:34 мин.
По света
Доналд Тръмп - президент на САЩ: "Като президент имам задължение към американския народ. Парижкото споразумение ще подкопае нашата икономика, ще отслаби нашия суверенитет и ще ни постави в неблагоприятно положение спрямо другите страни. Бях избран да представлявам гражданите на Питсбърг, не на Париж. Време е да излезем от Парижкото споразумение и да започнем нова сделка за защита на околната среда."

;

Америка на първо място или Америка сама, Тръмп се изправи срещу света и избра да спечели политически дивидент - бяха реакциите на решението на Доналд Тръмп. Истинска лавина от тежки и остри думи последва снощното изказване на американския президент.

Това решение е едно от малкото изпълнени външнополитически обещания на Тръмп от кандидатпрезидентската му кампания. Решение, което е изцяло в стила на Тръмп и неговия политически инстинкт, което изцяло се вписва в националистическата му икономическа идеология и мрачната му идеология за един хищнически свят, който има една цел - да ограбва Америка. Представлявам Питсбърг, а не Париж, каза Тръмп, но с решението за климата той определено не действаше като президент, който представлява своя народ.

61% от американците се обявяват в подкрепа на Парижкото климатично споразумение, а едва 17 на сто бяха за оттеглянето на Съединените щати. Със сигурност оттеглянето на Съединените щати ще направи по-трудно изпълнението на целите, поставени в климатичното споразумение да се запази нивото на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий.

Съединените щати са на второ място в света след Китай по вредни парникови емисии - около 17 процента, но освен това страната е и значителен източник на финанси и технологии за развиващите се държави в усилията им да се борят с повишаващите темперутари. На дневен ред е и въпросът за моралната лидерска роля, от която Съединените щати се отказват. Това може да има последствия и за други дипломатически инициативи и за начина, по който Съединените щати и техните съюзници работят заедно.

Историческа грешка, Доналд Тръмп е тотално откъснот от реалността и морала - думи , изразяващи шок и ужас - така могат да бъдат обобщени реакциите от цял свят. От Токио до Брюксел, Канбера и Отава, Пекин и Париж, Берлин. Доналд Тръмп поиска предоговаряне на климатичното споразумение от Париж, но отговорът на най-влиятелните европейски държави - Франция, Германия и Италия беше светкавичен - няма алтернатива на споразумението и няма опция за предоговаряне.

Еманюел Макрон, президент на Франция: Уважавам това решение, но вярвам, че това е грешка както за Съединените щати, така и за нашата планета. Нека бъде ясно, че когато става дума за климата, няма план "Б", нямаме планета "Б", така че ще изпълним споразумението. На всички учени, инженери, предприемачи и отговорни граждани, които бяха разочаровани от решението на американския президент искам да кажа, че могат да намерят във Франция втора родина. Призовавам ги: "Елате и работете тук с нас!".
Ангела Меркел, канцлер на Германия: Решението на американския президент да се оттегли от Парижкото споразумение за климата буди голямо съжаление, изразявам се доста сдържано, когато казвам това. Това обаче няма да попречи на всички нас, които сме отдадени на това да защитим нашата планета. Напротив - ще го направим още по-самоотвержено.


Владимир Путин, президент на Русия: Вместо да вдигаме шум около темата, трябва да се споразумеем за условия, които устройват всички. Ако големи замърсители като Съединените щати не участват, е невъзможно да се постигне споразумение. Има време, ако работим в тази насока, ще постигнем консенсус.


Доналд Туск, председател на Европейския съвет: Днес ние подсилваме сътрудничеството си с Китай за климатичните промени. Това означава, че Китай и Европа показаха солидарност с бъдещите поколения, и отговорност към цялата планета. Убедени сме, че вчерашното решение на Съединените щати да се оттеглят от Парижкото споразумение е голяма грешка, по-голяма от тази да НЕ подпишат протокола от Киото, защото Парижкият пакт е по-честен.
Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: От европейска гледна точка, ние сме щастливи да видим, че Китай е съгласен с нашето нещастие, породено от американското решение за климата, китайската позиция е полезна и отговорна. Така Европейският съюз и Китай могат да продължат с изпълнението на заложеното в Парижкото споразумение.

С оттеглянето на Съединените щати всъщност се отваря вакуум за Китай, който може да поеме водещата роля в борбата с климата. Още вчера на посещение в Берлин китайският премиер Ли Къцян заяви, че ще спазва всички ангажименти към Парижкия пакт.

Ако трябва да се позовем на цифрите, Наде, всъщност 500 хиляди американци са наети в сектора "Зелена енергия" и това е един от най-развиващите се отрасли в Съединените щати. Обръщането към възобновяеми енергийни източници в бъдеще ще бъде по-полезно за създаване на работни места.

Икономическите последствия могат да бъдат и по-лоши. По прогнози на ООН Съединените щати ще изгубят работни места в рязко нарастващата индустрия на зелена енергия, която се изчислява да е на стойност 6 трилиона долара до 2030 г. Тези работни места ще бъдат пренасочени към Европа, Индия и Китай. Освен това държави, които налагат данък - вредни газове могат да въведат тарифи срещу американския внос. С решението си Доналд Тръмп не се изправи единствено срещу света, но и срещу някои от най-големите си съюзници. Големите американски корпорации бяха в подкрепа на Парижкия пакт, а милиардерът Елън Мъск обяви, че няма да работи вече като съветник към Белия дом.

Негативната реакция в страната е толкова силна, че три щата - създадоха своебразен съюз за борба с климатичните промени. Щатите Ню Йорк, Вашингтон и Калифорния обещаха да продължат да преследват целите, заложени в климатичното споразумения, а губернаторът на Калифорния дори обяви, че е готов да влезе пряко в преговори с Китай.

Не безучастни останаха и кметовете на големите градове. 61 американски града, в които живеят 36 милиона американци, сред които Чикаго, Лос Анджелис, Ню Йорк препотвърдиха ангажимента си към Парижкия пакт.

В речта си Тръмп не посочи времева рамка, но по силата на споразумението, всяка държава решила да се оттегли може да направи това с предупреждение 3 години след влизането му в сила на 16 ноември 2016г. След това процесът на оттеглянето продължава 1 години, което означава, че трябва да приключи само седмици след президентските избори в Съединените щати през 2020г. Трябва да отбележм и още нещо - никъде в Парижкия пакт няма задължителна клауза за изпълнение на поставените цели.

И накрая да кажем, че България подкрепи общата европейска позиция. От министерството на екологията съобщиха, че България твърдо ще спазва ангажиментите по споразумението от Париж за климата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки русенци отдадоха почит на загиналите за свободата на Отечеството
Десетки русенци отдадоха почит на загиналите за свободата на Отечеството
Дни на немския език и култура в Русе
Дни на немския език и култура в Русе