НОВИНИ

Световните реакции след ударите срещу Сирия

Председателят на Европейския съвет - Доналд Туск, написа в Туитър, че подкрепя съюзниците и ще бъде с тях "на страната на провосъдието". По думите му, ударите дават да се разбере, че Дамаск заедно с Русия и Иран не могат да продължат тази човешка трагедия". Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш призова всички страни да се въздържат от всякакви действия, които могат да доведат до ескалация на напрежението в Сирия.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева БТА/БГНЕС
11:13, 14.04.2018 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
По света

"Подкрепям действията на САЩ, Великобритания и Франция срещу съоръжения и обекти за химически оръжия на сирийския режим - написа в „Туитър" генералният секретар на НАТО - Йенс Столтенберг. За НАТО употребата на химически оръжия е неприемлива. Иран - основният регионален съюзник на Дамаск, нарече операцията 'авантюристична акция" и предупреди , че ще има последици за региона от прецизните удари, нанесени в Сирия.


; ; ;

Турското външно министерство приветства ударите срещу обекти, свързани с производството и съхранението на химически оръжия.

Израелското правителство обяви, че операцията е важен сигнал към Иран, Сирия и Хизбула.

Канaдският премиер Джъстин Трюдо също изрази одобрение от ударите на трите западни страни срещу Сирия.

; ;

Китай се обяви срещу нанасянето на ракетен удар по Сирия и призова за обективно разследване на предполагаемата химическа атака, станала повод за действията на САЩ, Великобритания и Франция. Това заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин. „Ние еднозначно сме против използването на оръжия в международните отношения. Смятаме, че трябва да се проведе всеобхватно, справедливо и обективно разследване във връзка с възможното използване на химическо оръжие в Сирия. Въз основа на него трябва да бъде направен извод“, каза тя. Китайската страна смята, че политическото решение е единственият правилен ход за излизане от кризисната ситуация.

;

Италия ясно е показала на съюзниците си, че не може да предостави базите си за нанасяне на удари срещу Сирия. Това съобщи днес премиерът Паоло Джентилони, предаде ТАСС.
"Ракетният удар бе извършен от САЩ и някои европейски страни. Това са съюзнически страни, нашите връзки със САЩ са тесни и специални, но този път ние настоявахме и дадохме да се разбере, че не може да се подразбира, че ще има логистична помощ (от страна на Италия), че ударите биха могли да се извършват от територията (на нашата страна)", каза премиерът.

Нанесените днес ракетни удари не бива да слагат началото на военен конфликт, заяви той. Сега не е време за ескалация, дошъл е моментът за дипломация, за да се даде на Сирия демокрация и плурализъм след седем години на страшен конфликт, посочи Джентилони.

Френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан предупреди, че ще има нова военна интервенция в Сирия в случай на ново нападение с химическо оръжие, предаде Франс прес.

;

Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че Румъния продължава да осъжда използването на химически оръжия в Сирия и изрази солидарност с действията на стратегическите партньори, предаде агенция Аджерпрес. "Румъния продължава да осъжда използването на химически оръжия в Сирия, което по никакъв начин не може да бъде оправдано. Солидарни сме с действията на нашите стратегически партньори", написа Йоханис в Туитър.

; ;

Обстановката в света след ударите на САЩ, Великобритания и Франция в Сирия напомня ситуацията преди Първата световна война, заяви днес в интервю за националната телевизия РТС сръбският президент Александър Вучич, цитиран от ТАСС. "Такава атмосфера не сме имали от Втората световна война, макар че на мен много повече ми напомня на атмосферата преди Първата световна война. Не твърдя, че ще стане нещо подобно, защото интересите и разрушителната мощ на всички страни са ужасно големи", каза Вучич, като подчерта, че за Сърбия е важно да си извлече поуки, да гарантира сигурност на своите граждани и да работи за това ежедневно.

;

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че нейното правителство подкрепя ударите срещу сирийския режим и "необходимата и уместна военна интервенция" след предполагаемото нападение с химическо оръжие преди седмица в предградието на Дамаск - Дума, в което загинаха десетки хора, предадоха Франс прес и ДПА.
"Подкрепяме факта, че нашите американски, британски и френски съюзници поеха своите отговорности. Военната интервенция беше необходима и уместна. Международната общност осъди употребата на химически оръжия и предупреди сирийското правителство да не извършва повече нарушения", заяви в декларация Меркел. В четвъртък тя обяви, че Германия няма да участва във военни действия, напомня АФП.

;

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви днес, че се отнася "с разбиране" към въздушните удари на Запада срещу режима в Дамаск, за да бъдат предотвратени "по-нататъшни военни престъпления", предаде ТАСС.

"Военната операция на САЩ, Франция и Великобритания бе реакция на шокиращата и осъдителна употреба на химическо оръжие в Сирия против цивилно население", написа в Туитър Курц. Той припомни за патовата ситуация в Съвета за сигурност на ООН, който не е успял да приеме резолюция по повод химическа атака в сирийския град Дума.


;

Външното министерство в Мадрид разпространи днес изявление, в което се казва, че ракетният удар по Сирия е бил "пропорционален отговор" на нападението с химическия оръжия в Дума.

Полското външно министерство заяви, че "международната общност не може да бездейства" и трябва да вземе мерки за предотвратяване на други химически атаки по света.

Външнополитическите ведомства на Латвия и Литва също изразиха подкрепа за военната операция на Великобритания, САЩ и Франция през изминалата нощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кампанията Капачки за бъдеще се провежда днес в София
Кампанията "Капачки за бъдеще" се провежда днес в София
Почина режисьорът Милош Форман
Почина режисьорът Милош Форман