НОВИНИ

Световните сили се договориха за "спиране на военните действия" в Сирия

Преди началото на конференцията в Мюнхен световните сили се договориха за "спиране на военните действия" на цялата територия на Сирия и за доставка на хуманитарна помощ. Примирието не включва действията срещу терористичните групировки "Ислямска държава" и Фронтът ал-Нусра, няма да бъдат прекратени и руските бомбардировки.

Тоня Димитрова
от Тоня Димитрова
18:22, 12.02.2016
Чете се за: 01:09 мин.
По света

Спирането на военните действия в Сирия трябва да бъде факт до една седмица, а доставката на хуманитарни помощи за обсадените райони трябва да започне до няколко дни. За това се договориха лидерите на Съединените щати, Русия и още над 10 държави в Мюнхен.

Работна група на ООН ще изработи условията за дългосрочно и трайно примирие. Спирането на огъня беше обявено след 6-часови преговори от руския външен министър Сергей Лавров, американския държавен секретар Джон Кери и пратеника на ООН за Сирия Стафан де Мистура.

Джон Кери - държавен секретар на САЩ: Нашата работа днес произведе резултат, който е само на хартия. Искам да подчертая, че истинското изпитание е дали всички страни ще спазват тези ангажименти и ще ги приложат реално.
Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия: Както знаете през последните месеци имахме доста емоционални дискусии кой нанася удари срещу правилните мишени. Сега, след като имаме това споразумение, работната група ще определи районите, превзети от "Ислямска държава " и ал Нусра.
;

Искам да подчертая също, че за първи път документът, който приехме съдържа необходимостта от сътрудничество и координация не само по политическите и хуманитарни въпроси, но и за военните.

Реакциите в САЩ проследи Младен Петков:

;

Правителството в Дамаск все още няма коментар за постигнатото споразумение, но ключова сирийска опозиционна група вече го приветства. Представителите на Европейския съюз реагираха с умерен оптимизъм и споделят позицията, че истинското изпитание предстои. Един от основните въпроси, който остава без отговор след решението за примирие, са руските бомбардировки срещу Алепо.

Реакциите в Москва обобщава Николай Кръстев:


;

Спирането на огъня във всички останали части на Сирия ще остави обсадени десетки хиляди цивилни сирийци в контролираните от опозицията части на града. По въпроса за хуманитарните помощи предстои да се установи дали сирийската армия и опозиционните сили са готови да осигурят достъп.

Следващата седмица ще бъде тест за всички замесени страни и за всички сирийци, но постигането на самия мир все още остава далечна цел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
50 % от пълнолетните разчитат на пари от мама и баба
50 % от пълнолетните разчитат на пари от мама и баба
69 нови милионери са се появили у нас в края на 2015 г.
69 нови милионери са се появили у нас в края на 2015 г.