НОВИНИ

Световно известен майстор на карнавални кукли се готви за Айляк парад в Пловдив

Световно известен майстор на карнавални кукли работи с доброволци по подготовката на едно от най-колоритните събития в програмата на "Пловдив - Европейска столица на културата". Мащабният "Айляк парад" е през пролетта, а Андрю Ким е специален гост и ръководител на група от 13 театрални и визуални артисти, които заедно с него вече изработват своите куклени герои.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
20:52, 24.01.2019
Чете се за: 00:50 мин.
Още

Андрю Ким работи с естествени материали за да направи впечатляващи с размерите си парадни кукли. В една от залите на тютюневия склад екип от артисти под напътствията на Ким вече подготвя отделните елементи от фигурите на гигантски 3 метрови птици.

Андрю Ким: Вече направихме главите, което е много вълнуващо, защото куклата започва да оживява.

Огромните птици са само част от карнавалния антураж, който се изработва за парада. Темата за многопластовата и трудна извън Пловдив за обяснение дума "айляк" е разиграна в отделни улични представления.

Андрю Ким: За трите групи от този парад имаме различни големи изображения. Някои ще бъдат носени, някои ще са на колела. И ще е наистина вълнуващо.

Участниците в работилницата на Андрю Ким също имат своята гледна точка за начина по който в Пловдив се нарича правенето на добро впечатление с укрепнало спокойствие на духа, облечено в бохемска наслада от момента на удоволствие.

Мая Генева: Практикувам го всеки ден.

Ваня Итинова: "Айляка" е като маняната, само че без цялото това напрежение.

Пирина Лачкова: Ох, тотално, тук разбрах какво е айляк.

А самия Андрю Ким, режисьорът-кукловод роден в Корея, който представя своето изкуство по целия свят, още очаква да изживее Айляка по пловдивски.

Андрю Ким: Просто трябва да се върна в този прекрасен град, да се срещна с тези хубави хора, и да хапна вкусна храна, тогава ще съм разбрал още малко.

Майсторският клас на майстор Ким е безплатен за участниците и завършва в неделя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преустановяват временно протестите във Войводиново
Преустановяват временно протестите във Войводиново
435 млади лекари положиха Хипократовата клетва
435 млади лекари положиха Хипократовата клетва