НОВИНИ

Световно първенство по игра с кестени се провежда в английско градче

Световно първенство по игра с кестени - звучи като шега, но е съвсем сериозно събитие. Как и къде се провежда - разказва Цветелина Йорданова.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
07:25, 18.10.2018
Чете се за: 00:59 мин.
Още

Истински играчи....истинска купа....истинска страст. В английското градче Саутуик всяка година се провежда Световен шампионат по игра с кестени. Те идват, виждат и ....някои от тях побеждават.

Джон Бъркет, организатор: Това е британско до мозъка на костите занимание. Това е традиционно занимание, но то е сезонно, може да се играе веднъж в годината и хората истински се наслаждават на играта. Може да се играе от начинаещи, също както и от опитни играчи.

Тази година под непрестанния дъжд в живописната английска провинция се събраха 200 състезатели.

Джон Бъркет, организатор: Тук има представители на 14 страни освен Великобритания. Включително Съединените щати, Австралия, няколко страни от Европейския съюз. Всяка година идват хора от различни краища на света.

Очакваха ги подготвени кестени с пробит отвор в тях и промушена връзка за обувка през него. Всеки играч има право на три удара по кестена на съперника. Който успее да завърже на възел връзката на противниковия кестен или да го разбие на парчета - печели. Изглежда лесно.... но като всяко нещо изисква специални качества, за да го правиш добре.

Стабилна ръка, хладен ум, да си държелив на студ и на дъжд - това е много важно.

Шампион при мъжете стана Стюарт Кембъл от Питърбъро, а при жените - Карън Холоуей от Дерби. Като всяко сериозно първенство и това си има строги правила. Участниците избират кестените, с които се състезават от специално подбрани от организаторите. Целта е да се избегнат тактики стари колкото света - да се използват кестени, потопени в оцет, държани на тъмно цяла година или пък печени - все изпитани методи за втвърдяването им с цел да поднесат победата на играча на тепсия. Сега остава цяла година до следващия шампионат, в която ентусиастите могат да тренират усилено и да мечтаят за купата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще помогнат ли санкциите за справяне с дрогираните шофьори?
Ще помогнат ли санкциите за справяне с дрогираните шофьори?
Банско се подготвя за зимния туристически сезон
Банско се подготвя за зимния туристически сезон