НОВИНИ

Светът изрази безпокойство след снощните събития в Скопие

Европа, в частност балканските държави, както и САЩ изказаха безпокойство по повод снощните събития в Скопие. Европейската комисия и всички групи в Европейския парламент осъдиха прилагането на насилие и призоваха за политически диалог. Брюксел и Вашингтон признават за законен избора на Талат Джафери за председател на македонския парламент. От Москва заявиха категорично, че това е нарушение на установените процедури.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:30, 28.04.2017
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Щурмът срещу парламента в Скопие, свързван с една от основните политически сили, е определящ за оценките на събитията. Социалистите в Европарламента остро критикуват ВМРО-ДПМНЕ, а либералите призовавата партията да се разграничи от събитията. Несъгласието с проявите на насилие присъства във всички реакции.

Федерика Могерини, върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и сигурността: Това, което видяхме в Скопие, е особено тревожно за всички нас. Ние смятаме насилието за неприемливо, особено когато става в дома на демокрацията - парламента.

В официалната си декларация Европейската комисия изказва готовност да работи за реформите в страната.

Маргаритис Схинас, говорител на ЕК: Демокрацията трябва да следва своя път. Оценяваме положително избора на Талат Джафери за председател на парламента. Европейският съюз е убеден, че политическият диалог в институциите е единственият път напред.

Русия има коренно различен поглед върху нещата показва позицията на външното министерство.

говорител на руското външно министерство: На 27 април опозицията, която загуби парламентарните избори, фактически направи опит за насилствено завземане на властта в страната, избирайки председател на парламента чрез груби нарушения на установените процедури.

Москва съзира в събитията чужда намеса и призовава да бъде прекратен външният натиск върху Македония. Кризата предизвиква на-силни тревоги в съседните държави. Белград смята, че има слаби надежди за политическо уреждане на кризата, но призовава към мир и стабилност.

Ивица Дачич, външен министър на Сърбия: Международната общност не се намеси с искане да се постигне компромис, а да се приеме една възможност. Но съществува проблем за легитимността, законността и т.н. В македонското общество очевидно има големи разногласия - сред сърбите, както и сред албанците.

Тирана и Прищина също осъдиха насилието. Анкара пожела по-бързо постигане на стабилност и посочи, че Македония има ключово значение за вира на Балканите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
НС  прие декларация по повод ескалацията на напрежение в Македония
НС прие декларация по повод ескалацията на напрежение в Македония
Ученици от благоевградска гимназия изнесоха урок по родолюбие
Ученици от благоевградска гимназия изнесоха урок по родолюбие