НОВИНИ

Съветът на Европа прие насоки за защита на медийната свобода и журналистите

Съветът на Европа прие днес насоки за защита на медийната свобода и журналистите в 47-те страни - членки на организацията, съобщи пресслужбата на съвета.

bnt avatar logo
от БТА
15:27, 13.04.2016
Чете се за: 00:26 мин.
По света
съветът европа прие насоки защита медийната свобода журналистите

В препоръките на Комитета на министрите, ръководния орган на СЕ, страните членки са призовани да преразгледат законодателството и практиката си, свързани със свободата на медиите, за да се уверят, че са в съответствие с Европейската конвенция за правата на човека.

Генералният секретар на Съвета Торбьорн Ягланд заяви, че журналистите и свободните медии играят много важна роля във всяка добре функционираща демокрация. "Те трябва да имат възможност критично да проучват тези, които са власт, и да разобличават корупцията. Наш дълг е да защитаваме свободата на словото и да защитаваме журналистите", каза той.

Насоките на Съвета на Европа съдържат конкретни мерки, които трябва да бъдат взети от държавата, за да се предотврати нарушаването на свободата на медиите - включително физическо насилие срещу журналисти, за да бъдат те ефикасно защитени, и за да се търси наказателна отговорност за престъпления, извършени срещу тях.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В наблюдението на матурите ще се включат 2700 родители
В наблюдението на матурите ще се включат 2700 родители
Македонската полиция отново използва сълзотворен газ срещу група мигранти
Македонската полиция отново използва сълзотворен газ срещу група мигранти